Revista presei centrale, 10 februarie
Articole din Gândul, România Liberă, Adevărul, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 10 Februarie 2011, 08:24
"Şpaga, vama şi partidul" – titrează Gândul pe prima pagină. 430.000 de euro - atât costă şefia unui post vamal.
Procurorii DNA susţin că mita din dosarul de la Vama Halmeu - în care au fost arestate trei persoane - a fost cerută "în numele şi pentru un partid politic şi un şef de instituţie".
La Vama Halmeu, devenită celebră de câteva zile, au fost cinci şefi în doi ani. În acealaşi ziar găsim o hartă a şpăgilor din vămile româneşti, precum şi un fragment dintr-o stenogramă a transcrierilor unor convorbiri telefonice între vameşi interceptate de anchetatori.
Tot din interceptările telefonice făcute de DNA, România Liberă reproduce discuţia dintre doi vameşi, care aveau informaţii de la Bucureşti că urmează controale şi care au stabilit, citez "ca zece zile să nu intre nicio ţigară în ţară.
Zece zile nu moare nimeni. Zece zile să nu muşte nimic." "Vameşa dosea mita de soţul procuror" - scrie Adevărul despre o şefă de tură de la vama Naidăş, al cărei soţ, prim-procuror la Oraviţa, îi interzisese să ia mită. "Vila lor - a cărei fotografie stă pe prima pagină în Adevărul, arată că soţia a reuşit să învingă vigilenţa soţului procuror: reşedinţa lor nu seamănă deloc cu o locuinţă de bugetari" - am citat din ziar.
Evenimentul Zilei face un inventar al averilor vameşilor din Banat. Şeful Vămii Moraviţa, de exemplu, deţine 5 case, o firmă de transport cu peste 200 de maşini şi un lanţ de case de schimb valutar. Ziarul mai semnalează o situaţie care ar fi imposibil de conceput în altă ţară europeană: în 2005, punctul de trecere Moraviţa a fost prima instituţie de frontieră supravegheată video. Au fost montate 13 camere de luat vederi, imaginile fiind transmise prin internet, la un calculator al Direcţiei Poliţiei de Frontieră.
Sistemul a funcţionat cu intermitenţe deoarece camerele au fost orientate spre puncte moarte, de unde contrabanda cu ţigări şi alte produse accizabile nu se puteau observa. Acelaşi ziar ne spune cine este Radu Mărginean, până ieri şeful suprem al vămilor din România, citez: "a avansat în ierarhia vămilor sub aripa tututor partidelor politice aflate la guvernare în ultimii zece ani. Fost subaltern al lui Vasile Blaga la Direcţia Vamală Oradea, Mărginean a fost numit şef al Biroului Oradea în mandatul fostului ministru PSD al finanţelor, Mihai Tănăsescu.
A ocupat apoi funcţii de conducere în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, în mandatele miniştrilor liberali Sebastian Vlădescu şi Varujan Vosganian. În 2009, a fost avansat la şefia vămilor, la propunerea lui Gheorghe Pogea (PDL), printr-un ordin semnat de Emil Boc." - am încheiat citatul.
România Liberă ne anunţă că, o dată introdusă coplata serviciilor medicale, românii vor plăti până la 600 de lei pe an în plus pentru consultaţii. Asta nu înseamnă însă că va dispărea şpaga din spitale. Medicii se bizuie, în continuare, pe banii din plic, pentru că sunt convinşi că salariile lor nu vor creştea prea mult.
"Fătuloiu prin cu raţa în gură" - titrează Jurnalul Naţional, care ne readuce în atenţie un scandal de anul trecut de la Ministerul de Interne. Ieri, la tribunalul Bucureşti, pus în faţa unor documente contabile, fostul secretar de stat de la Interne, Dan Valentin Fătuloiu, a recunoscut în faţa instanţei că familia sa avea, încă din 2002, afaceri cu societatea condusă de Cătălin Chelu, omul de afaceri care fusese arestat în celebrul dosar al mitei din parcarea de la Interne. Anul trecut în noimbrie, Fătuloiu îl denunţa pe Chelu că i-a promis un milion de euro pentru a-i rezolva nişte dosare penale.