Revista editorialelor, 4 februarie
Editoriale din Gândul, Curentul şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 04 Februarie 2011, 09:08
"Venea o şpagă pe Siret" - ne anunţă Marian Sultănoiu din Gândul.
"O dată la cinci ani e iureş la vamă. Se iau între cinci şi 85 de vameşi şi poliţişti de frontieră, se amestecă bine, se frământă, se lasă la dospit.
Ulterior, trei sferturi dintre ei revin pe la vămile care i-au consacrat, se acoperă şi se lasă la răcit. Rămân "pe foc" aproximativ trei-patru la sută dintre cei amestecaţi iniţial, care s-au băgat în aluat fără ordin." - aceasta ar fi reţeta după care funcţionează vămile dar şi justiţia pe la noi, potrivit editorialistului.
După spectacolul oferit ieri presei şi românilor de luptătorii anticorupţei, jurnalistul conchide, citez: "Dincolo de reglările de conturi şi de tranşarea unor scandaluri în bucătăriile partidelor, un lucru e sigur - dacă mai crede cineva că Europa poate fi păcălită cu sferturi de măsură se înşală copios.
Vorba unui lider de vameşi: rămâne să vedem dacă DGA va avea curajul să meargă până la capăt, până acolo unde merge corupţia şi la cine e comanda. Adică la adevăratul beneficiar. Poate că atunci Europa ne va crede." - am încheiat citatul.
Tot despre vamă scrie şi Tia Şerbănescu în Curentul, care constată, citez: "De la serialul „Ţigareta“ încoace, traficul cu ţigări a îngrăşat multe partide, iar postul de vameş a devenit la fel de scump ca acela de senator.
Se dau bani grei să ajungi la graniţă unde, după cum spunea un lider sindical, eşti supus la tot felul de încercări: „e greu să rezişti la corupţie cu salariile tăiate, cu interdicţie la al doilea job şi cu presiuni politice“. E şi mai greu să aduni vile, maşini, terenuri în asemenea condiţii şi totuşi mulţi reuşesc." - conchide Tia Şerbănescu.
Din Adevărul, Liviu Avram salută decizia Curţii Constituţionale de nevalidare a noului Consiliu Superior al Magistraturii, decizie a cărei motivare a apărut ieri.
Editorialistul nu are deloc cuvinte frumoase pentru cei 3 judecători - Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu şi Dan Chiujdea, care, citez: "în pofida legii, a avertismentelor străvezii de la Bruxelles, dar şi a bunului-simţ, s-au vrut încă şase ani în CSM."
Chiar dacă legea nu permite să fi reales membru CSM, cei trei au vrut cu orice preţ un nou mandat. Decizia Curţii Constuţionale îi opreşte însă din acest demers ilegal.