Revista editorialelor, 31 ianuarie
Editoriale din Gândul, Eveneimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 31 Ianuarie 2011, 08:42
Analiza lui Cristian Tudor Popescu din Gândul asupra situaţiei din Egipt se încheie cu câteva concluzii foarte interesante, pe care le citez: "Prăpastia dintre clasa superpusă şi mulţimile de nenorociţi a crescut până la insuportabil sub lozinca pe placul Washingtonului "Egiptul e o ţară stabilă".
"Şi lui Mubarak îi vine de hac acelaşi duşman pe care Ceauşescu îl identificase instinctiv, ordonând să nu-i mai fie rostit numele la radio şi televiziune: computerul.
"Circulaţia liberă a informaţiei. Tăierea Internetului de către organele de la Cairo e semnul limpede al neputinţei finale", scrie Cristian Tudor Popescu.
Dan Bucura analizează în Evenimentul Zileiopoziţia Franţei faţă de intrarea României în spaţiul Schengen şi propune, citez, "să ne gândim mai intens cam cât de mare este nevoia României de a fi parte a spaţiului Schengen, în comparaţie cu compromisul pe care va trebui să-l facă pentru a reintra în graţiile Franţei."
Jurnalistul sugerează că: "aici ar trebui să lucreze lobby-ştii României şi să stabilească ce i-a deranjat pe francezi şi cum s-ar putea drege busuiocul."
În editorialul din Adevărul, Ovidiu Nahoi - care este unul din co-autorii unui interviu cu preşedintele Parlamentului European publicat luni în ziar - reflectează şi el la atitudinea pe care au adoptat-o oficialii români în diferite situaţii în cadrul Uniunii Europene şi scrie, citez: "În Europa, nimeni nu poate fi blamat pentru că gândeşte altfel decât ceilalţi. Nu există delict de opinie.
Negocierile, oricât de lungi şi de dificile, sunt întotdeauna mai bune decât acţiunile directe, de forţă.
În România Liberă, Dan Cristian Turturică scrie despre "Miza cazului Nicolescu", preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, arestat de DNA pentru acte de corupţie.
După ce aminteşte cum s-a purtat, în timp, justiţia cu politicieni acuzaţi de corupţie, editorialistul conchide: "Cei ce ar putea înclina semnificativ balanţa în favoarea unei societăţi în care corupţia să fie excepţia şi nu regula sunt oamenii tineri din magistratură dar şi foşti agenţi ai SISTEMULUI care, de frică sau din dorinţa de a avea măcar un final de carieră onorabil, au schimbat taberele şi au ales să îşi facă meseria curajos.
"Efortul lor deja se vede şi cu cât vor fi mai mulţi politicieni isterizaţi de ofensiva pe care au început-o, cu atât mai bine îi va fi acestei ţări."
După analiză foarte critică la adresa puterii, Valentin Nicolau îşi încheie astfel editorialul din Jurnalul Naţional, citez: Statul trebuie să redevină responsabil pentru fiecare dintre cetăţenii săi, cărora să le ofere nu doar un viitor predictibil, ci şi demnitatea de a-i aparţine."