Revista editorialelor, 29 aprilie
Editoriale din Evenimentul Zilei, România Liberă şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 29 Aprilie 2011, 09:57
În JURNALUL NAŢIONAL, Daniel Dăianu scrie despre "Aderarea la zona euro: între dorinţe şi putinţe". Analistul identifică mai multe carenţe ale economiei şi societăţii româneşti, care ne ţin departe de nivelul de trai din Uniunea Europeană, citez: "România are un handicap major în privinţa amortizării şocurilor, care îşi are originea în nivelul său de dezvoltare, în trăsături structurale nefavorabile. Când ai un model de creştere bazat pe creditare, pe împrumuturi externe şi investiţii adesea speculative, vulnerabilităţile sunt mari. Iar utilizarea cursului de schimb pentru a combate puseuri inflaţioniste poate să fie o armă cu care să ne tăiem singuri. În plus, nivelul salarilor nu este edificator pentru performanţa economică, pentru că în prea puţine cazuri reflectă productivitatea muncii. Sunt mulţi factori pe care politica economică din România nu îi controlează, ceea ce îngreunează copios exerciţiul de estimare a şanselor de a fi pregătiţi pentru adoptarea monedei europene." - conchide Daniel Dăianu.
Mircea Marian se teme, în EVENIMENTUL ZILEI, de sinuciderea presei româneşti. El porneşte, în analiza sa, de la rezultatele unui sondaj CURS, realizat luna trecută, care arată că încrederea românilor în mass-media a scăzut, pentru prima dată, sub 50%. După ce dă mai multe exemple de jurnalişti, care au oarecare probleme de moralitate, Mircea Marian conchide, citez: "Aş putea să-mi apăr profesia şi să spun că nu toţi ziariştii sunt pătaţi. Că s-a creat un sistem perveres de selecţie, care-i promovează în prima linie doar pe cei şantajabili şi/sau controlabili. Că procentul celor corupţi este relativ mic în comparaţie cu numărul mare de jurnalişti care continuă să-şi facă meseria în mod cinstit. Dar cine ne mai crede?" - am încheiat citatul.
Având ocazia nunţii regale de astăzi, de la londra, Cristian Câmpeanu scrie în ROMÂNIA LIBERĂ un editorial despre "Prinţi, prinţese şi imperii", în care susţine că "monarhia este cel mai natural regim posibil şi că imperiile sunt, în general, un lucru bun, cu condiţia să fie vorba despre imperiul britanic." Citez: "În România, am fost învăţaţi de mici că ne-am aflat întotdeauna „la răscrucea imperiilor" şi ni s-a indus ideea că imperiile - de la romani la turci, ruşi şi austro-ungari - sunt neapărat nişte lucruri foarte rele. Însă acesta nu este decât un alt mit. Adevărul este că toate imperiile care au lăsat urme pe aici au avut, în primul rând, un rol civilizator. Pentru că asta este funcţia fundamentală a imperiilor - prezervarea civilizaţiei şi a ordinii -, iar sub Imperiul Britanic, lumea era mult mai civilizată decât este azi. Au trecut 50 de ani de la emanciparea coloniilor, iar ţările respective nu o duc mai bine şi nu sunt mai prospere. ţările africane sunt mai sărace şi le merge mai prost decât pe vremea când erau colonii. India însăşi şi-a început ascensiunea abia atunci când a îmbrăţişat, în sfârşit, valorile occidentale ale capitalismului şi democraţiei." - îşi încheie jurnalistul demonstraţia.