Revista editorialelor, 28 februarie
Editoriale din Gândul, România Liberă, Jurnalul Naţional şi Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 28 Februarie 2011, 09:57
La Congresul UDMR din week-endul trecut, s-au văzut, în opinia Ioanei Lupea, de la EVENIMENTUL ZILEI, presiunile externe exercitate asupra reprezentanţilor maghiarimii, atât din partea partidelor de la Bucureşti, cât şi din cea a susţinătorilor de la Budapesta. După o analiză amănunţită a celor petrecute la Oradea, editorialista conchide, citez: "Efectul sforăriilor de culise a fost unul pervers: în loc să influenţeze deciziile Uniunii în sensul dorit de fiecare, au întărit linia politică a lui Marko Bela care predică negocierile nediscriminatorii. UDMR a reacţionat ca o cetate asediată - refrenul congresului a fost independenţa şi autonomia - şi a ratat dezbaterea internă privind viitorul Uniunii după retragerea lui Marko Bela. Ce se va schimba pentru maghiari cu Kelemen Hunor, actualul ministru al culturii din guvernul Boc, preşedinte al UDMR, a rămas un mister." - apreciază Ioana Lupea.
Despre congresul UDMR scrie şi Marius Niţu în GÂNDUL. Citez din editorial: "La Oradea, toţi cei cinci şefi ai partidelor parlamentare au lăudat, curtat şi aplaudat de zor o Uniune al cărei scop declarat e acordarea autonomiei unei bucăţi din România. Preşedinţii PDL, PSD, PNL, UNPR şi PC nici nu prea au ce să facă. UDMR e singurul punct fix al politicii româneşti. Nici UDMR nu prea mai are ce să facă. Aşa cum frumos s-a exprimat Markó Béla, în afară de autonomie s-a obţinut absolut totul, în special după adoptarea Legii Educaţiei prin care româna se predă ca o limbă străină prin Harghita şi Covasna." - conchide Marius Niţu.
Dan Cristian Turturică priveşte, din ROMÂNIA LIBERĂ, spre campania anti-corupţie, declanşată recent în vămi, şi speră că tăvălugul anchetelor va atinge simultan toate domeniile cangrenate de corupţie. Citez: "Decizia lui Traian Băsescu de a începe forarea în structurile corupţiei ar putea declanşa un proces ireversibil. După ce sute sau mii de vameşi, poliţişti, magistraţi, funcţionari publici şi demnitari vor fi spus chiar şi o parte din ceea ce ştiu, puhoiul de informaţii compromiţătoare îşi va croi un drum propriu. Va fi imposibil de controlat, indiferent cine îşi propune să facă asta. Viitura nu va ţine cont nici de limitările pe care şi le-a fixat preşedintele, deliberat sau nu, nici de vulnerabilităţile sale şi de faptele comise în trecut şi, cu atât mai puţin, de consecinţele pe care le-ar putea avea asupra lui după ce nu va mai fi preşedinte." - am încheiat citatul.
Adrian Vasilescu ne spune, în JURNALUL NAŢIONAL, "ce se întâmplă când raţiunile economice sunt fugărite de populism". El priveşte în urmă şi trage următoarea concluzie, citez: "Ne-am schimbat noi şi am schimbat ţara din decembrie '89 încoace, dar partenerii noştri europeni s-au schimbat mai repede şi mai profund decât noi. Şi iată că regiuni întregi din ţara noastră se târăsc în coada clasamentului european al puterii de cumpărare. Ce ne ţine în loc? Nu suntem competitivi. Una dintre cauze e uşurinţa cu care ne ignorăm noi înşine potenţialul de înaintare şi ne lăsăm prinşi în capcana iluziilor, ademeniţi de populism."