Revista editorialelor, 25 februarie
Editoriale din Gândul, Adevărul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 25 Februarie 2011, 09:03
Subiecte diverse în analizele de astăzi ale editorialiştilor ziarelor centrale, de la posibila scumpire, din nou, a carburanţilor, la încrederea scăzută a oamenilor în politicieni şi, în plan extern, situaţia din lumea arabă.
O stimată şi uriaşă companie petrolieră de la noi, unde statul deţine 40% din acţiuni, constată cu regret că Libia lui Gaddafi nu se simte bine şi va scumpi carburanţii - scrie, în Gândul, Marius Niţu.
Carburanţii se scumpesc deci din nou la fix o lună după ce Emil Boc ameninţa companiile petroliere cu Fiscul şi cu marele Consiliu al Concurenţei. Dar ce acte în neregulă să găsească inspectorii statului la o companie unde statul are reprezentanţi şi deţine o halcă zdravănă? - întreabă jurnalistul.
În realitate - continuă Marius Niţu - contabilii de la palatul Victoria, puşi să peticească un buget sfrijit, îşi freacă mâinile la fiecare mărire a preţurilor carburanţilor.
Asta pentru că, din fiecare scumpire de la stimata societate, statul îşi trage partea nu o dată, ci de trei ori. Întâi, prin accize şi taxa specială de drum, guvernul face jumi-juma cu societatea respectivă fiecare leu decartat de cetăţean la pompă.
Apoi, tot statul încasează de la companie impozitul pe profit, care a ajuns la un nivel-record. Nu în ultimul rând, acelaşi stat încasează dividende serioase, la care are dreptul în calitate de acţionar.
Redactorul şef de la Adevărul, Grigore Cartianu comentează, sub titlul "Vremea gogoşilor a trecut", un sondaj recent, despre care consideră că arată falimentul clasei politice de la noi în cvasitotalitatea ei.
La întrebarea "Cine credeţi că ar trebui să fie viitorul prim-ministru al României?", sondajul indică victoria netă nu a vreunui politician, ci a unui finanţist, şi acela nu tocmai charismatic : Mugur Isărescu.
Românii par să se fi săturat de eternele promisiuni şi vorbe dulci propagate prin televizor - comentează gazetarul. Vor acţiune. Vor oameni care să-i scoată din criză. Vor specialişti, nu gurişti.
Acum două zile, Mugur Isărescu a fost de neclintit; el a spus : „Trebuie să creştem prin muncă, nu prin consum!". Majoritatea politicienilor încă nu-şi dau seama că, în plină criză, acesta este mesajul pe care-l aşteaptă românii, şi nu promisiunea unor binefaceri căzute din cer - mai zice Grigore Cartianu. Vremea gogoşilor electorale a trecut.
Încheiem cu un subiect extern, în textul lui Mircea Cărtărescu din Evenimentul Zilei, despre cele două opţiuni pe care le are acum lumea arabă, în opinia sa.
Ce se va întâmpla după ce străvechii faraoni Mubarak, Gaddafi şi toţi ceilalţi au să plece? Nu e limpede în acest moment - zice scriitorul - dacă, presupunând o victorie a popoarelor împotriva tiranilor, ceea ce nu e nici pe departe sigur în toate cazurile, viitorul lumii arabe eliberate va fi unul laic şi democratic sau unul islamic.
Pentru că frăţiile musulmane, oricum s-ar numi ele în diverse ţări, par a fi singurele grupuri hotărâte şi organizate, în stare, după căderea unei dictaturi, să ia puterea fie prin puci armat, fie prin alegeri democratice. Iar o formă sau alta de teocraţie - încheie Mircea Cărtărescu - poate fi la fel de rea ca tirania laică însăşi.