Revista editorialelor 24 februarie
Editoriale din Adevărul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 24 Februarie 2011, 08:23
În Adevărul, Lucian Pop critică "Programul de sprijinire a tinerilor antreprenori, lansat recent de Guvern, pe care îl caracterizează ca făcând parte din "categoria petardelor care scot mult fum şi atât. Emanând populism pe la toate încheieturile, proiectul adresat întreprinzătorilor de până în 35 de ani nu va avea niciun efect major pentru mediul antreprenorial. Cei maximum 10 mii de euro aruncaţi unui tânăr, chipurile pentru a-l ajuta să-şi deschidă propriul business, nu înseamnă nimic." - susţine editorialistul, care aduce, în continuare arugumente, după care conchide, citez: "Nu prin asemenea măsuri stimulezi dezvoltarea unor afaceri creative care să aducă plus valoare.
Nu prin asemenea decizii ieftine susţii spiritul antreprenorial. Statul ar trebui să prioritizeze investiţiile guvernamentale şi să le orienteze către lucrări (autostrăzi, drumuri, utilităţi) cu adevărat importante şi utile atât pentru companii, cât şi pentru cetăţeanul simplu." - am încheiat citatul.
Răzvan Belciugeanuîşi concentrează analiza pe, citez: "Arestările pe bandă rulantă ale vameşilor şi poliţiştilor de frontieră de la graniţele de nord şi sud-vest ale ţării, care aduc şi un noian de întrebări cu relevanţă majoră pentru securitatea naţională.
Problema nu constă atât în permisiunea acordată contrabandiştilor de ţigări, de către vameşi şi poliţişti de frontieră, de a trece graniţa României - fără îndoială foarte gravă şi ea - cât în crearea breşelor pentru traficul de fiinţe umane, de arme, droguri, materiale strategice etc. Nici unul dintre vameşii şi poliţiştii de frontieră acuzaţi nu poate să fie sigur că, de fapt, condrabandistul de ţigări nu a cărat altceva, cu mult mai grav. Un aşa fenomen trebuia în mod obligatoriu ţinut sub observaţie de serviciile de informaţii." - conchide editorialistul.
Din editorialul pe care îl semnează în Evenimentul Zilei, Mircea Marian vede, citez: "O stafie, care umblă prin politica României: stafia unui nou partid, imaculat şi detaşat de tot ceea ce a fost până acum. Publicul pare că îl aşteaptă şi îl doreşte (rămâne de văzut dacă îl va şi vota). Primul care "s-a băgat" a fost Dan Diaconescu. Dar cei cărora li se adresează sunt foştii alegători ai PRM, cărora Vadim Tudor li se pare uzat. Majoritatea nemulţumiţi lor provin, însă, din rândul celor care au votat cu PDL şi Traian Băsescu." - am încheiat citatul. Încercând iluzia unui partid nou, cu adevărat cinstit şi corect, editorialistul afirmă, citez din nou: "Nu voi vota un nou partid doar pentru că-mi promite că nu va fura. Am mai auzit promisiunea asta. Vreau să văd şi un program economic, nu promisiuni populiste şi, în primul rând, aştept propuneri pentru diminuarea rolul statului - fiindcă aici este rădăcina corupţiei".