Revista editorialelor, 2 martie
Articole din Curentul, Gândul şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 02 Martie 2011, 08:14
Tia Şerbănescu scrie în Curentul despre noul Cod al Muncii, asupra căruia guvernul vrea să-şi asume răspunderea în Parlament.
Iată cum vede editorialista situaţia:
"Înainte de a scoate economia subterană la suprafaţă, a scos sindicatele în stradă şi politica subterană la televizor unde opoziţia vorbeşte de sclavagism, iar puterea vorbeşte de apariţia a zeci de mii de locuri de muncă, de flexibilizare şi de modernizare."
"E greu să-ţi faci o idee despre acest Cod pentru că fiecare tabără vorbeşte de ceea ce-i convine. Dacă-l asculţi însă pe premierul Boc (lucru din ce în ce mai dificil), noul Cod aduce pacea oricărui angajat performant: "dacă-ţi vezi de treabă, legea te apără până-n pânzele albe".
Problema este însă chiar la "criteriile de performanţă" invocate - întrucât acestea sunt înlocuite adesea de criteriile politice. Până acum nu s-a inventat un cod al muncii care să pedepsească aspru nu numai economia la negru ci şi politica la negru." - atrage atenţia Tia Şerbănescu.
Marian Sultănoiu scrie în Gândul despre "efectele unui protocol misterios", cu referire la semnarea, astăzi, a "Protocolului de colaborare guvernamentală şi parlamentară între formaţiunile politice din interiorul Coaliţiei aflate la guvernare".
Editorialistul apreciază că, citez: "PDL dansează cum îi cântă UDMR" şi explică:
"Actuala postură a PDL, aflat pe o poziţie retrogradabilă în clasamentul încrederii electoratului, disperarea de a nu pierde controlul puterii şi, implicit, posibilitatea de a organiza alegerile din 2012, nu lasă partidului condus de Boc nicio alternativă."
"Premierul şi compania se văd obligaţi să semneze toate proiectele de lege impuse de UDMR, indiferent de consecinţe în plan social şi naţional pe care acestea le vor genera." - am încheiat citatul.
"Trăiesc într-o ţară a întrebărilor retorice şi a tovărăşiei." - aşa îşi începe Dragoş Moldovan editorialul din Jurnalul Naţional, unde întoarce pe toate feţele încrengăturile afacerilor de la vămile româneşti.
Jurnalistul îl pune în lumina reflectoarelor pe şeful ANAF, Sorin Blejnar, care rămâne neclintit pe funcţie, chiar dacă, sub el, totul se prăbuşeşte şi scrie, citez:
"Că una, că alta, nu contează! S-a descurcat. E clar. E d-ai noştri. Îţi zice două, te lasă fară replică: "articolul nu-ştiu-care din Constituţie, alineatul pa!" Gata tărăşenia. Lasă-i pe vameşi. Nu despre ei e vorba."
"E vorba despre Sorin Blejnar care e tovarăşu’ nostru. Ăia sunt nişte papagali care ciugulesc seminţe din palma pe care le-o întinde omu’ când vrea să treacă dintr-o colivie în alta." - încheie ironic editorialistul.