Revista editorialelor, 2 februarie
Editoriale din Gândul, Jurnalul Naţional şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 02 Februarie 2011, 08:42
Lucian Davidescu se întreabă, în România Liberă, dacă "Vine foametea?", prilej pentru a analiza cât de prost a fost gestionată agricultura.
Citez din editorial: "Una dintre cele mai grave probleme care au distrus agricultura românească este că proprietatea privată nu e cu adevărat protejată.
"Scenariul în care românii vor ajunge iar să sufere de foame pare puţin plauzibil, chiar dacă banca japoneză Nomura pune România pe locul 12 în lume în topul vulnerabilităţii la preţurile alimentelor.
"România are suficient teren arabil cât să hrănească 80 de milioane de oameni, nu-i aşa? Mâncare se va găsi în continuare, problema este preţul ei.
"La o scumpire cu 50% a alimentelor, familiile ar trebui fie să dea trei sferturi din venituri pe mâncare, fie să consume cu o treime mai puţin."
În încheierea demonstraţiei sale, jurnalistul atage atenţia, citez: "În cazul unei crize alimentare şi în lipsa unui mecanism de responsabilizare a Poliţiei - şefii de post ar trebui concediaţi scurt, fără multe formalităţi, dacă nu reuşesc să elimine furturile agricole din arealul lor -, furturile agricole nu vor putea decât să se acutizeze.
"Proprietarii atraşi de preţul mare vor putea să-şi apere recolta doar cu preţul vieţii şi cu arma în mână. Unii vor pierde, iar alţii - chiar dacă vor câştiga - vor constata că legea nu e de partea lor.
"În Constituţie, proprietatea este garantată, dar în Realitate a rămas "un moft"."
"Nu e nici o grabă în a privatiza CEC" - afirmă Daniel Dăianu în Jurnalul Naţional, după ce aminteşte că "ultima bancă la care statul mai deţine pachetul majoritar de acţiuni, a ajuns un subiect de discuţie în contextul vizitei delegaţiei FMI la Bucureşti."
Daniel Dăianu recomandă să se ţină cont de atuurile acestei bănci: brand foarte bun şi o reţea excepţională preponderent în mediul rural.
"Dacă avem în vedere că multe din fondurile structurale şi de coeziune sunt destinate modernizării rurale înţelegem mai bine importanţa acestei bănci, mai ales că majoritatea băncilor comerciale sunt foarte reticente în a se implica în finanţarea rurală.
"În acordurile încheiate cu Fondul Moneter Internaţional de-a lungul vremii nu a existat niciodată angajamentul de a privatiza CEC.
"FMI nu trebuie să dicteze Guvernului nostru ce, cât şi când să privatizeze. Asemenea prevederi nu ar fi trebuit să fie acceptate în acordurile cu FMI" - susţine Daniel Dăianu.
În Gândul, Rodica Ciobanu încearcă să explice de ce justiţia are aşa de puţin succes în combaterea corupţiei.
Citez: "Ce se întâmplă cu corupţia din sistemul catalogat, până nu demult, de preşedinte "ticăloşit"? Aici, nu se iau măsuri politice, viaţa merge înainte.
"Justiţia să-şi facă treaba!", spun politicienii, văzându-şi de afacerile lor.
Dar justiţia este atât de compromisă, încât chiar şi atunci când încearcă să-şi îndeplinească menirea este lipsită de credibilitate.
Tot politicienii şterg cu ea pe jos, atribuindu-şi-o unul altuia - justiţia lui Cutare -, în spectacole de prost gust, nocive pentru statul de drept.
Distrugerea ideii de justiţie este cea mai mare realizare transpartinică din democraţia românească.
A fost o demolare atât de susţinută şi metodică, încât populaţia s-a imunizat la marile şi micile scandaluri de corupţie: pot să tragă pe deasupra ei cu tunuri de miliarde, oamenii capătă puţină fierbinţeală şi uită.
"Până şi percepţia asupra corupţilor s-a schimbat: ei sunt "băieţii deştepţi", noile modele, iar cătuşele lor - brăţări de aur" - apreciază Rodica Ciobanu.