Revista editorialelor, 1 martie
Depolitizarea instituţiilor publice, premiile Oscar sau pasivitatea autorităţilor, sunt principalele subiecte alese de editorialiştii ziarelor centrale de astăzi.
01 Martie 2011, 08:49
Gabriel Bejan - România Liberă - ne propune pentru astăzi, un exerciţiu de imaginaţie: "cum ar fi dacă în România şefii instituţiilor publice nu ar mai fi numiţi exclusiv pe criterii politice?" Ar fi bine pentru noi, răspunde editorialistul - ar fi rău pentru politicieni - motiv pentru care, consideră Gabriel Bejan - niciun partid nu-şi doreşte cu adevărat depolitizarea.
Plecând de la această premisă, editorialistul explică "de ce curăţenia din vămi se va opri aici".
Pentru că, scrie Gabriel Bejan, "depolitizarea înseamnă deconectarea brutală a partidelor de la conductele cu bani publici, pentru că depolitizarea înseamnă lăsarea fără pâine a miilor de activişti politici, lipitori de afişe şi, în fine, pentru că depolitizarea presupune ca şefii instituţiilor publice să fie aleşi prin concurs" - ori un om care a ocupat astefl o funcţie nu este obligat să mai răspundă comenzilor politice.
Din aceste motive - e concluzia editorialului din România Liberă, niciun partid nu va dori să facă pasul acesta.
Ar fi, conchide Gabriel Bejan, "pur şi simplu prea dureros pentr ei şi prea plăcut pentru noi".
Cazul Bercea Mondial e astăzi, subiect de inspiraţie pentru Gabirela Ştefan, editorialista Gândului, care remarcă faptul că, citez, "nicio instituţie nu vrea să-şi asume iniţiativa de a cere anularea permisului de conducere al interlopului, deşi acesta a declarat că nu ştie carte".
"Bercea Mondial şi statul de drepţi" e titlul ales de Gabriela Ştefan, titlu care completează de minune declaraţia lui Bercea din momentul în care a fost arestat, citată în editorial: "Nu m-a arestat toată ţara, m-au arestat fraţii mei şi mama mea."
"De câteva zile, pare-se că în presa de pe malurile Dâmboviţei s-a stârnit o nouă furtună într-un pahar cu apă", consideră în Adevărul Sabin Orcan, aluzie la cazul mediatizat al arhimandritului Iustin Pârvu, care a fost înregistrat în timp ce asculta Imnul Legionarilor cântat de măicuţe.
Concluzia aplicată pe caz a editoialului intitulat "Legionarii, la zid. Comuniştii, nu!" este, citez:
"Dacă unui bătrân călugăr îi place să audă un cânticel legionar, gata, sărim în sus şi tragem semnalul de alarmă. Cerem să intervină imediat Patriarhia, Poliţia şi Parchetul. Eventual şi SRI-ul. Deşi acolo s-ar putea să-i mai găsim încă pe cei care l-au bătut la tălpi pe bietzul Pârvu, ca să se lepede de legionari şi de mama lor!"
În fine, în Evenimentul Zilei, Alexandra Olivotto trage în Academia amerciană de film, fiind de părare că, citez, "Westernul schimbă macazul, Oscarul se face că nu vede".
Două filme western, Adevăratul curaj şi Winter's Bone, presupun schimbări radicale de perspectivă, schimbări pe care, în opinia editorialistei din Evenimentul Zilei, Academia nu şi le doreşte.
Criticat este şi "Discursul Regelui", marele câştigător al Oscarurilor, citez:
"Academia Americană de film rămâne surdă. Preferă o rescriere a istoriei ei britanice, în locul rescrierii unui gen cinematografic pe care şi l-a apropiat."