Propuneri de reformă a tratatelor europene
Articole din Der Spiegel, Le Monde, Financial Times, Wall Street Journal, Panorama, La Stampa, Le Soir, Kommersant, The Guardian şi New York Times.
Articol de RADOR, 06 Decembrie 2011, 09:46
Summitul franco-german, măsurile de austeritate adoptate de guvernul italian şi rezultatul alegerilor din Rusia ţin capul de afiş în presa internaţională.
"Într-o demonstraţie crucială de unitate în privinţa soluţionării crizei euro, relatează coditianul german "Der Spiegel", cancelarul Merkel şi preşedintele Sarkozy au anunţat că vor depune eforturi pentru adoptarea unui nou tratat, fie între toţi cei 27 de membri ai UE, fie doar între cele 17 ţări din zona euro, în încercarea de a constrânge statele membre să respecte o disciplină bugetară mai severă pe viitor".
"Le Monde" notează că propunerile de reformă a tratatelor europene, convenite la Paris de liderii Franţei şi Germaniei, "vor fi detaliate într-o scrisoare ce va fi adresată miercuri preşedintelui Consiliului European".
Şi tot "Le Monde" apreciază că "Palatul Elysée contează pe refuzul premierului britanic de a accepta propunerea, ceea ce ar trebui să deschidă calea unei reforme rezervate doar ţărilor din zona euro".
De la Londra, "Financial Times" consideră că propunerile răspund solicitărilor preşedintelui Băncii Centrale Europene privind "impunerea disciplinei bugetare în zona monedei unice, împovărată de datorii".
"Liderii primelor două economii din zona euro şi-au rezolvat principalele divergenţe care blocau progresul spre un plan sustenabil pentru blocul valutar", opinează "Wall Street Journal".
Pentru presa de la Roma, mult mai fierbinte este tema măsurilor de austeritate anunţate de Guvernul Monti.
Publicaţia "Panorama" vorbeşte despre "decretul care va salva Italia". Cu precizarea că "în mod surprinzător, nu există nici un fel de creştere a impozitului pe venit".
În rest, constată cotidianul italian, decretul "este o lovitură puternică şi dureroasă care va aduce la bugetul Peninsulei circa 30 de miliarde de euro între 2012 şi 2014", din reducerea cheltuielilor şi din creşterea fiscalităţii.
"Dacă nu aprobăm aceste măsuri, vom ajunge precum Atena", avertizează premierul italian, citat de ziarul "La Stampa". Presa din Belgia poate în sfârşit să anunţe învestirea noului guvern, pentru a cărui constituire a fost nevoie de nu mai puţin de 540 de zile.
Cotidianul "Le Soir" îşi exprimă însă rezervele, în articolul intitulat "Un guvern clădit pe nisip".
Nesiguranţa roade mai nou chiar şi puterea de la Kremlin, după cum arată rezultatul alegerilor desfăşurate în Federaţia Rusă.
Partidul puterii, "Rusia Unită a fost votată masiv în Caucaz, iar opoziţia în Rusia centrală", titrează cotidianul moscovit "Kommersant" şi notează că această tendinţă "ar putea provoca acutizarea problemei naţionale".
"Rezultatele denotă faptul că ruşii se arată tot mai suspicioşi faţă de autoritarismul lui Putin, fiind totodată îngrijoraţi de stigmatul corupţiei şi de scăderea nivelului de trai", comentează "The Guardian".
"Observatorii occidentali critică alegerile ruse", titrează "New York Times", iar "Washington Post" evidenţiază că "retorica antiamericană utilizată în ultimele zile ale campaniei de Putin şi Medvedev, cu accente pe planurile NATO de amplasare a scutului antirachetă în Europa şi aluzii sumbre la ingerinţa occidentală în alegeri, a avut o rezonanţă redusă în rândul alegătorilor".