Integrarea şi suveranitatea naţională în context european
Articole din Die presse, Le Monde, International Herald Tribune, To Vima, El Periodico, Der Spiege şi El Pais.
Articol de RADOR, 12 Ianuarie 2012, 09:20
Noile accepţii ale unor concepte fundamentale, cum ar fi integrarea şi suveranitatea naţională în context european, sunt analizate în presa internaţională prin prisma ultimelor evoluţii.
Comisia Europeană supraveghează atent dezvoltarea bugetară a statelor Uniunii.
"Ungaria este ameninţată cu sancţiuni din cauza noilor legi adoptate care, potrivit Comisiei, încalcă reglementărilor europene" - scrie de la Viena "Die presse".
Ziarul apreciază că "restricţiile impuse de guvernul Orban Băncii Centrale din Budapesta reprezintă pentru UE un spin în ochi. Cu toate acestea, din cauza dificultăţilor economice ale ţării, guvernul maghiar face totuşi eforturi să se apropie de Fondul Monetar Internaţional şi de UE".
În schimb, Germania a fost "elevul bun al Europei în 2011" - după cum notează "Le Monde", care menţionează creşterea economică a acestei ţări.
Potrivit analiştilor, însă, economia germană va încetini accentuat în 2012, ba chiar va înregistra un recul la începutul anului, din cauza crizei de încredere care afectează întreaga zonă euro - subliniază publicaţia pariziană.
"International Herald Tribune" susţine că "investitorii care fug din calea crizei din zona euro continuă să îşi găsească refugiu în capitalurile germane, considerate cele mai sigure în regiune".
Guvernul elen transmite un ultimatum partenerilor sociali, care ameninţă cu mişcări de protest dacă vor urma reduceri de salarii" - informează "To Vima" de la Atena şi adaugă: "în perspectiva negocierilor dure cu troica Fondul Monetar Internaţional - Uniunea Europeană - Banca Centrală Europeană, guvernul elen vrea să ajungă la un acord cu privire la reducerea retribuţiilor în sectorul privat".
Nici Spania nu este ocolită de ameninţarea cu sancţiuni. "El Periodico" punctează: "Bruxellesul solicită Madridului adoptarea urgentă de măsuri şi reforme pe piaţa muncii".
"Comisia Europeană a solicitat guvernului spaniol să adopte măsuri de urgenţă pentru a garanta reducerea deficitului bugetar până la 4,4% din Produsul Intern Brut", relevă publicaţia şi subliniază că "în Spania rata şomajului a atins o cotă alarmantă, mai ales în rândul tinerilor".
"Frankfurter Allgemeine Zeitung" consemnează întâlnirea la Berlin a cancelarului german, Angela Merkel, cu primul ministru italian, Mario Monti. Ziarul punctează, printre altele, că "premierul Monti a cerut ca Italia să aibă un mai mare rol politic în cadrul UE".
"Buna cooperare a tandemului franco-german este o precondiţie necesară pentru dezvoltarea viitoare a Europei. Dar asta nu e suficient, mai ales într-o Europă de 27", conchide ziarul german.
Der Spiegel" notează, la rândul său: "Cancelarul german a felicitat voinţa Italiei de a implementa reforme urgente, într-o demonstraţie de unitate cu noul lider al guvernului de la Roma.".
Comentând întâlnirea celor doi premieri, "Der Spiegel" remarcă: "temerile că Berlinul joacă un rol mult prea dominant în gestionarea crizei din zona euro au rămas, după cum se pare, o problemă minoră".
El Pais" abordează teoretic problemele de structură şi de conducere ale UE.
Cine conduce şi cine plăteşte datoriile? Ce înseamnă integrare şi ce înseamnă suveranitate în Europa secolului 21?
La aceste întrebări, ziarul spaniol răspunde, cităm: "Trecerea de la un sistem de guvernare superficial şi ineficient la altul mai integrat presupune ca ţările mici să accepte că vechea lor suveranitate are o valoare simbolică şi culturală, dar un slab conţinut economic. La rândul lor, statele mari care doresc să preia controlul trebuie să înţeleagă că-şi asumă o mare responsabilitate. Dacă Merkel, căreia i se adaugă acţiunea moderatoare a lui Sarkozy şi, să sperăm, şi a lui Rajoy, vrea să decidă în privinţa destinului grecilor, irlandezilor şi portughezilor, între alţii, trebuie să acţioneze ca un responsabil european, nu doar ca premier al germanilor. Adevărul este că structurile Uniunii Europene au făcut deja paşi importanţi pentru depăşirea egalităţii şi a unanimităţii".