Discursul regelui în presa internaţională
Articole din Washington Post, La Vanguardia, The Times, Eleftherotypia, Korrespondent, Podrobnosti, New York Times, Wall Street Journal, EUobserver şi Rzeczpospolita.
Articol de RADOR, 26 Octombrie 2011, 09:29
Pe lângă inevitabila temă a summitului european de criză, presa internaţională inserează mai multe articole despre discursul ţinut de Regele Mihai în faţa Parlamentului României.
"Regele a folosit ocazia celei de-a 90-a aniversări pentru a lansa un atac la adresa celor care au condus ţara în ultimii 20 de ani", scrie Washington Post şi remarcă absenţa mai multor oficialităţi guvernamentale, inclusiv a preşedintelui Băsescu.
"Căderea regimului comunist, în 1989, nu a servit la normalizarea relaţiei ultimului rege cu ţara sa, deoarece popularitatea sa îngrijora fosta putere comunistă de la Bucureşti", punctează cotidianul spaniol La Vanguardia.
Şi adaugă: "Acest act reprezintă un omagiu adus unuia dintre ultimii lideri în viaţă din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial". "În pofida celor 90 de ani, el reuşeşte încă să facă să tremure clasa politică românească", constată Le Monde. "Fostul rege a folosit discursul pentru a pleda cauza monarhiei abolite în 1947", opinează The Times.
În Grecia, cotidianul Eleftherotypia apreciază că "Fostul monarh al României a pozat în simbol naţional". Evenimentul nu scapă nici presei din Rusia. "Regele României se întoarce în marea politică", titrează Izvestia, cu menţiunea că "Mihai I are şanse să devină drapelul opoziţiei unite contra preşedintelui".
Iar publicaţia ucraineană Korrespondent remarcă prezenţa "luminoasă, ascunzând bine anii pe care îi poartă pe umeri", a fostului conducător al României, şi "aplauzele cu care a fost primit de deputaţii din diverse partide".
O altă publicaţie ucraineană, Podrobnosti notează că "ministrul ucrainean al apărării a declarat că amplasarea elementelor sistemului american de apărare antirachetă în România constituie o problemă internă a statului român".
O problemă a tuturor ţărilor din Europa unită rămâne criza datoriilor din zona euro. "Anularea întrunirii miniştrilor de finanţe ai Uniunii provoacă pesimism în privinţa monedei euro", titrează New York Times.
Wall Street Journal scrie că, dacă "viitorul industriei bancare este pus la îndoială pretutindeni în lume, nicăieri acest lucru nu este mai evident ca în Europa Centrală şi de Est. Aceasta va trebui să opteze între menţinerea băncilor vest-europene, care s-ar putea să fie mulţi ani perturbate de problemele fiscale ale zonei euro, şi renaţionalizarea sistemului".
Citat de EUobserver, preşedintele Comisiei Europene afirmă că "Planurile de restabilire a încrederii în sectorul bancar din zona euro nu ar trebui să afecteze fluxurile de credit din România". Iar în privinţa lărgirii zonei Schengen, acelaşi Barroso susţine că includerea României "este o chestiune de corectitudine", mai citim în EUobserver.
Să mai notăm că ziarul polonez Rzeczpospolita îi aduce un omagiu regretatului regizor Liviu Ciulei, a cărui activitate "a exercitat o influenţă uriaşă asupra culturii româneşti".