Ambasadorul Indiei în România E.S. domnul Thanglura Darlong la RRA
Romanii iubesc viata
Articol de Prietenii de la 10, 25 Septembrie 2018, 16:19
E.S. domnul Thanglura Darlong, ambasadorul Indiei în România la RRA
Adăugat de Luciana Gingăraşu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 septembrie, ora 11:32) - Emisiunea: "Prietenii de la 10" - Realizator: Ionuţ Dragu şi Daniela Mihai Soare Ionuţ Dragu: În clubul de toamnă la "Prietenilor de la 10" vă invităm într-o călătorie prin India şi cum se vede România prin ochii şi mintea excelenţei sale ambasadorul Indiei, domnul Thanglura Darlong. Bun venit în Clubul "Prietenilor de la 10" şi ceea ce am ascultat pentru început a fost o mică surpriză din partea prietenilor de la 10 pentru dvs.
Daniela Mihai Soare: Este vorba despre una dintre cele mai îndrăgite artiste de către români - Maria Tănase, cadoul nostru pentru invitatul special de astăzi. 'Namaste', domnule ambasador. Am zic corect? Thanglura Darlong: Da, este corect, aţi spus bine.
Daniela Mihai Soare: Bine aţi venit în clubul "Prietenilor de la 10".
Thanglura Darlong: Namaste se spune.
Ionuţ Dragu: Aţi fost numit ambasador al Indiei la Bucureşti anul acesta, în martie. Cum a fost perioada de acomodare?
Thanglura Darlong: Prima oară aş dori să mulţumesc Radio România fiindcă m-a invitat să fiu aici în această emisiune, renumită în ţara dvs. Cum am venit în România în martie, a fost o călătorie unică pentru mine. Începând încă din ziua când am venit în România am fost primit foarte călduros de către Serviciul de Protocol al Ministerului Afacerilor Externe şi în momentul în care am venit şi mi-am prezentat /.../ preşedintelui României am avut o interacţiune fructuoasă cu mulţi lideri din ţara dvs. Am cunoscut multe aspecte, oameni din cultură, oameni din sport sau pur şi simplu oameni din stradă. Am interacţionat cu oameni de toate felurile, iar eu şi familia mea am avut o experienţă minunată în ţara dvs de la început până acum.
Daniela Mihai Soare: Domnule ambasador, cum vi s-a părut România prima oară când aţi ajuns aici, la prima vedere?
Thanglura Darlong: La prima vedere pot spune că ţara este frumoasă, şi ţara şi oamenii ei.
Ionuţ Dragu: Şi odată venit în România mulţi din afară se reacomodează şi cu mâncarea românească. V-aţi obişnuit cu mâncarea românească? Ştim că este diferită faţă de India.
Thanglura Darlong: Eu sunt vegetarian, aşa că am gustat anumite meniuri, mămăliga de exemplu. Ne-a plăcut şi mie şi familiei mele. Chiar şi în restaurantul în care am mâncat ieri. Ne plac şi produsele lactate, deci tot ceea ce am putut mânca mi s-a părut foarte gustos.
Daniela Mihai Soare: Sunt mari diferenţe între bucătăria românească şi cea indiană?
Thanglura Darlong: Da, sunt diferenţe, şi anume în special prin faptul că India, mixând mai multe culturi, în diferite regiuni, bucătăria diferă. În sudul Indiei, de exemplu, mâncarea este foarte diferită de mâncarea din centru. Până la un punct, bucătăria românească se aseamănă cu bucătăria din anumite regiuni din India. Se întâlnesc similarităţi întotdeauna.
Daniela Mihai Soare: Cu adevărat trăiţi într-o ţară fascinantă. Limbile oficiale, probabil că ascultătorii noştri ştiu, în India sunt hindi şi engleza, dar se mai vorbesc peste 20 de limbi şi aproape 700 de dialecte. Cum vi se pare limba română?
Thanglura Darlong: Nu înţeleg limba română, dar cu adevărat sunetul este foarte plăcut. Eu ştiu ceva spaniolă şi franceză, iar din sunetul limbii dvs îmi pot da seama cam ce ar însemna unele cuvinte. Este o limbă foarte melodioasă, îmi place. Întotdeauna când călătoresc în maşină, şoferul meu, care este român, îmi pune muzică românească şi îmi place foarte mult.
Daniela Mihai Soare: Şi dacă tot aţi adus vorba despre şoferul dvs român, ştiţi că există pentru bucureşteni un adevărat coşmar, este vorba despre trafic şi acesta este de fapt coşmarul pentru mulţi şoferi şi din alte oraşe mai mari ale României. India este una dintre cele mai aglomerate ţări din lume şi acolo există un trafic, cel puţin aşa am aflat, unde ai impresia că nu există reguli de circulaţie. Sunt convinsă că nu e chiar aşa. Este poate doar un haos organizat. Cum e la New Delhi? De 10 ori mai aglomerat decât Bucureştiul.
Thanglura Darlong: În ceea ce priveşte aglomerarea urbană, dacă vorbim despre New Delhi sau alte oraşe sigur că există multe care sunt mai aglomerate decât Bucureştiul. Câteodată traficul din Bucureşti pare să fie comparabil cu cel din zonele aglomerate din ţara mea, dar altfel nu e chiar aşa.
Ionuţ Dragu: Şi mai ştim că şi India are una dintre cele mai mari industrii cinematografice din lume, Bollywood, fiind una dintre cele mai mari case de producţie a filmelor destinate publicului larg. Şi românii sunt fani filmelor de aici. Avem canale care chiar difuzează numai astfel de filme. Dvs mai aveţi timp să vă uitaţi la filme, aveţi vreun serial preferat?
Thanglura Darlong: Da, este una dintre activităţile mele favorite, să mă uit la filme. Stau cu soţia mea, ne uităm la filme pe calculator, aşa că, câteodată, mă uit la trei filme, poate. Filmul este parte din viaţa mea cu adevărat. Ionuţ Dragu: Şi dacă ar fi să facem o scută călătorie în India, astăzi, cum o găsim?
Thanglura Darlong: Cred că India este o ţară minunată. Este dificil de înţeles. Nu ştiu dacă oamenilor le place sau nu. Cultura este foarte puternică, marcantă.
Thanglura Darlong: Sunt oameni care s-au îndrăgostit de India, în ciuda tuturor problemelor pe care le avem, iar acei oameni au descoperit multe lucruri interesante în India şi au ajuns să o viziteze de sute de ori. De asemenea, pot exista oameni care să o găsească dificilă din pricina temperaturilor, pentru că vara poate fi foarte cald sau din pricina aglomerării, dar altfel India este foarte interesantă. O dată ce te apropii de ţară cu o minte deschisă, vei descoperi că este o ţară foarte frumoasă, foarte interesantă şi vei descoperi multe lucruri care pot să-ţi placă.
Ionuţ Dragu: Noi aici, pe frecvenţele România Actualităţi, fiind între prieteni, în emisiunea "Prietenii de la 10", întotdeauna mergem şi pe recomandări, pe sfaturi. Care ar fi un loc sau două, dacă nu chiar trei, pe care le-aţi recomanda cuiva care vrea să vadă India?
Thanglura Darlong: Dacă vizitează India numai pentru câteva zile, aş recomanda din nord Delhi, Jaipur. Delhi nu numai că este capitala, este şi un centru economic. Agra este unde este Taj Mahalul, monumentul vieţii şi un alt loc este Jaipur, un oraş mare, frumos, plin de istorie şi cultură. Delhi, Agra, Jaipur pot fi acoperite în câteva zile, aşa că, dacă aveţi doar câteva zile şi vedeţi aceste trei oraşe vă ajunge. Dacă aveţi mai mult timp în schimb, v-aş recomanda sudul Indiei, Kerala, un loc de asemenea foarte frumos şi există oameni care ar descoperi tehnici ajurvedice, tehnici de vindecare medicală indiană acolo. Apoi, N-E Indiei, apropiat de Myanmar şi Bangladesh, Bhutan şi China. Acestea ilustrează culturi diferite. Se pot vedea aspecte sud-asiatice foarte interesante aici.
Daniela Mihai Soare: Domnule ambasador, vă mulţumim pentru aceste sugestii. Sunt convinsă că cei care îşi doresc să ajungă în viitorul apropiat sau mai mult sau mai puţin îndepărtat să viziteze ţara de unde veniţi dvs., sunt convinsă că sunt foarte multe locuri interesante de vizitat şi m-aş referi acum la faptul că în acest an se împlinesc 70 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi India. În acest context, a fost semnat şi un protocol de colaborare între cele două ţări legat de turism şi tocmai de aceea v-aş întreba mai exact la ce se referă acest document şi ce presupune el?
Thanglura Darlong: Acesta este un domeniu care este foarte important. Între două ţări relaţiile trebuie să se îmbunătăţească întotdeauna. Trebuie să ne cunoaştem, să ne cunoaştem culturile, să ne cunoaştem religiile. Cu cât ne cunoaştem mai bine, cu atât ne putem aprecia mai bine, şi apoi se poate coopera şi pe alte planuri. Acest protocol facilitează cooperarea turistică dintre ţările noastre, uşurează relaţiile dintre agenţiile de turism şi, de asemenea, dacă oamenii doresc să vizite România sau oamenii din România doresc să meargă în India documentul acesta facilitează călătoriile, îmbunătăţeşte cooperarea turistică dintre ţările noastre.
Daniela Mihai Soare: Voiam să vă întreb dacă aţi ajuns în alte zone de la noi din ţară şi ce v-a impresionat cel mai mult? Unde aţi fost şi v-a plăcut mult?
Thanglura Darlong: Nu am călătorit prea departe în România. M-am dus la Constanţa, care e mai aproape, în Prahova, în Ilfov sau Teleorman. Acestea sunt singurele pe care am avut timp să le vizitez până acum, dar pot să vă spun că mi-a plăcut foarte mult viaţa vibrantă din toate zonele pe care le-am vizitat. În Teleorman când am fost aveau un program special organizat de copiii dintr-o şcoală. Aşa s-a întâmplat şi la noi, şcoala se preocupa de ziua Indiei şi programul a fost foarte plăcut, mi-a plăcut foarte mult. Am cunoscut mulţi oameni şi am văzut că oamenii iubesc viaţa aici şi apreciez asta în mod deosebit.
Daniela Mihai Soare: Cu siguranţă, dacă veţi ajunge în alte două locuri foarte frumoase de la noi din ţară, şi îmi permit să vă fac două sugestii: Maramureş şi Bucovina, acolo sunt zone în care tradiţiile româneşti se păstrează foarte, foarte bine şi suntem convinşi că o să vă placă foarte mult oamenii, locurile şi tradiţiile.
Ionuţ Dragu: Şi mai aveam o curiozitate legată de mâncare. Este adevărat că majoritatea populaţiei este vegetariană? Noi încă nu am ajuns pe acolo.
Thanglura Darlong: Nu e corect. De fapt, majoritatea indienilor sunt poate vegetarieni, dar alţii sunt la fel de nevegetarieni ca oamenii din România sau din alte ţări din Asia, din sud-estul Asiei, care mănâncă absolut orice.
Ionuţ Dragu: Şi, ca să facem viceversa, ce aţi ştiut despre România şi a fost un mit şi s-a demontat, nu a fost adevărat.
Thanglura Darlong: Nu ştiam, de fapt, multe despre România înainte să vin aici, dar eu îmi aminteam din copilărie, când era o ţară totalitară şi democraţia nu reprezenta nimic, iar când am venit în România am descoperit că este o ţară complet democrată şi am avut oportunitatea să întâlnesc oameni din conducerea ţării, fie din Senat sau din Camera Deputaţilor sau membri ai parlamentului, aşa că am avut ocazia să testez viaţa democratică din România şi am descoperit că există multe similitudini cu India, ceea ce este foarte bine. Am o impresie foarte bună şi cred că viitorul vă surâde.
Daniela Mihai Soare: Domnule ambasador, să ştiţi că filmele indiene s-au bucurat de un mare succes aici, în România, şi cred că mulţi români s-au întrebat, unii au şi aflat între timp, ce simbolizează acel punct roşu din fruntea indienilor pe care îl poartă atât femeile, cât şi bărbaţii, un fel de al treilea ochi sau ochiul magic.
Thanglura Darlong: Este un fel de element decorativ, dar în unele locuri capătă şi semnificaţie religioasă. Există, de asemenea, tradiţia ca femeile să pună roşu în păr sau pe frunte, ca semn că femeia este deja măritată şi nu trebuie să i se facă curte de către nimeni.
Daniela Mihai Soare: Şi viaţa este exact ca în filme? Oamenii sunt foarte veseli şi cântă foarte mult?
Thanglura Darlong: Da, oamenii, sigur, iubesc viaţa, în special în sate, oamenii oriunde în India vor fi foarte plini de viaţă. Trebuie să vedeţi festivalurile din India. La oraş, sigur, oamenii sunt mai ocupaţi cu viaţa de zi cu zi, dar şi acolo cred că le place viaţa la fel de mult ca şi românilor, de altfel. În 7 noiembrie este un festival în India, în toată ţara, şi indienii din România o celebrează, de asemenea.
Daniela Mihai Soare: De ce vă este cel mai mult dor atunci când sunteţi plecat în afara ţării?
Thanglura Darlong: În special rudele şi prietenii pe care i-am lăsat în urmă, dar altfel nu mi-e dor de nimic, pentru că şi aici am prieteni. Nu îmi lipseşte nimic. Daniela Mihai Soare: Pentru foarte mulţi români mirajul Indiei s-a aprins cu adevărat când au citit opera lui Mircea Eliade. A petrecut mai mulţi ani în India, a descoperit bogăţia spirituală pe care ţara dvs o oferă lumii de foarte mulţi ani. Este un scriitor român, Mircea Eliade - probabil că şi dvs aţi auzit de el - cel care a găsit inspiraţia şi dragostea într-un roman pe care l-a scris "Maitreyi", unul dintre cei mai mari scriitori şi filosofi români este Mircea Eliade.
Thanglura Darlong: Am auzit despre el, dar nu prea ştiu detalii referitoare la această scriere.
Daniel Mihai Soare: Vă recomandăm să citiţi această carte, să aflaţi cum vede un român mirajul Indiei, aşa cum probabil sunt şi foarte mulţi indieni care văd cu adevărat mirajul ţării noastre. Domnule ambasador, din păcate timpul s-a scurs foarte repede. Aţi fost o prezenţă agreabilă şi foare plăcută aici, în clubul "Prietenilor de la 10". Vă mulţumim că aţi venit la Radio România Actualităţi. Aş vrea să îi mulţumim şi colegei noastre Ana Maria Cononovici, de la Radio România Internaţional, pentru traducerea simultană. Thanglura Darlong: Vă mulţumesc şi eu pentru că mi-aţi dat această ocazie să fiu alături de dvs în special cu această ocazie, când sărbătorim 70 de ani de relaţii diplomatice şi preşedintele nostru a fost acum câteva zile în România. Vă mulţumesc foarte mult!