Învăţătorul, ieri şi azi
Invitat:Marian Banu, inspector, ISMB
Articol de George Popescu, 05 Iunie 2015, 14:20
Fiecare profesie sau meserie are misterul ei. Niciuna nu este de dispreţuit atât timp cât celui care o îndeplineşte îi face plăcere şi o înţelege.
Fiecare profesie este tot atât de dificilă, pe cât este de uşoară după ce o stăpâneşti tot mai bine.
Foto: elevi şi învăţătoare din Basarabia,perioada interbelică
Odinioară, noi am avut acest dar de a face din profesie o responsabilitate aidoma cu aceea de a fi părinte sau adult de a avea un plan de viaţă sănătos, cinstit şi onorabil. În plus cei care vor să facă performanţă din profesia lor trebuie să aibă şi vocaţie, un alt dar nepreţuit. Şi desigur să nu se plictisească repede.
AUDIO: emisiunea "Nume mari", ediţia din 4 iunie 2015:
Învăţătorul în timpuri aproape demult apuse se regăsea printre cei mai de vază oameni dintr-o comunitate. Era dascăl dar şi părinte de conjunctură, cum era şi consilier sau sfătuitor alături de preotul aşezării. Oferea distincţie, justa măsură şi bună cuviinţă.
Foto: învăţător şi elevi din jud.Ialomiţa, perioada interbelică
Sigur trăim - se spune des - într-o lume modernă ce se globalizează. O globalizare ce paradoxal netezeşte caractere şi înăspreşte firea omului sau o leneveşte, după caz. Şi totuşi majoritatea învăţătorilor încearcă să-şi dea silinţa pentru a nu capitula în faţa unei libertăţi a individului înţeleasă distrosionat.
Foto: Şcoala de arte şi meserii, perioada interbelică
Avem o tradiţie a educaţiei făcută de învăţători, pe cale de a fi abandonată, avem măsura, însă eforturile pentru educarea unui copil sau elev sunt mari consumatoare de energie, atât din partea părinţilor, acolo unde există, cât şi din partea dascălilor, în aceiaşi proporţie.
“Învăţătorul de ieri şi de azi” este subiectul ediţiei, iar invitat este dl. Marian Banu, inspector şi purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al municipiului Bucureşti.
Contribuţii editoriale : d-na Gabriela Chiorean, director adjunct şi învăţătoare la Şcoala generală nr. 31, Bucureşti.
"De vorbă cu părinţi şi bunici" - reportaj de Felicia Mocanu
Foto: instantaneu dintr-o clasă cu elevi, astăzi