Capitală culturală europeană. Experienţă şi viitor
Invitat: prof.dr. Sergiu Nistor, consilier prezidenţial
Articol de George Popescu, 11 Septembrie 2015, 13:31
Capitală Europeană a Culturii este un titlu conferit de Parlamentul European unui oraș sau mai multora pentru un an. Programul se derulează din 1985. Începând din 2007 programul a cuplat câte un oraș din țările Europei occidentale cu altul din țările central și est-europene. În anul 2007, Capitală Europeană a Culturii a fost, timp de un an, orașul Sibiu, împreună cu orașul Luxemburg.
AUDIO: emisiunea "Nume mari", ediţia din 10 septembrie 2015 :
Numărul oraţelor care au deţinut titlul de Capitală europeană a culturii va ajunge la 60 în 2019. (Până în anul 2001, titlul era “Oraşul european al culturii). Acţiunea este deseori considerată iniţiiativa emblematică culturală a Uniunii Europene.
Acţiunea CEAC a evoluat semnificativ în raport cu perioada de început când reprezenta în primul rând o celebrare a artelor dintr-un oraş. Din 1980 s-a conştientizat din ce în ce mai mult rolul culturii în viaţa oraşelor, şi anume de a contribui la bunăstarea cetăţenilor şi la prosperitatea unui oraş.
Numeroase oraşe care au deţinut titlul au beneficiat nu doar de un an de succes, ci şi de o moştenire de durată. Fiecare oraş care intenţionează să-şi depună candidatura sau care este în curs de pregătire a candidaturii are propriile obiective locale care corespund circumstanţelor şi priorităţlor sale. Acesta este un premiu european cu criterii şi obiective standard stabilite la nivelul UE. Oraşele care reuşesc să obţiăn titlul combină obiectivele locale cu acest aspect european (şi deseori internaţional).
Printre consecinţele raportate de oraşele care au deţinut anterior titlul se află următoarele:
titlul de Capitală europeană a culturii a acţionat ca un catalizator pentru o schimbare majoră a oraşului sau a unei zone a oraşului.
o creştere semnificativă a respectului de sine şi a mândriei faţă de oraş în rândul cetăţenilor.
o implicare mai mare în raport cu oferta culturală a oraşului, în special a unor categorii de public a căror participare e mai puţin probabilă.
dezvoltarea unor noi oferte culturale, a unor noi competenţe şi a unor noi oportunităţi pentru artişti şi pentru organizaţiile culturale.
o mai bună înţelegere şi un profil mai bine definit la nivel internaţional, care se traduc adesea prin dezvoltarea turismului şi o reputaţie mai bună.
Oraşele din România care şi-au depus candidatura pentru a fi aleasă Capitala culturală europeană pentru anul 2021 în oglindă cu un oraş din Grecia. :
Alba Iulia, Arad, Baia-Mare, Botoşani, Brăila, Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe şi Timişoara.
În luna octombrie 2015 se încheie procesul de depunere a candidaturilor, iar în august 2016 sun juriu va desemna oraşul câştigător din lista celor nominalizate.
Invitat al ediţiei: dl. prof.dr.Sergiu Nistor, consilier prezidenţial şi şef al Departamentului Cultură, Culte şi Centenar din cadrul Administraţiei prezidenţiale a României.
Domnia sa a îndeplinit funcţia de comisar guvernamental responsabil cu programul "Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007", secretar general al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO (2008/2009) si este presedinte al Consiliul mondial al Monumentelor si Siturilor - Romania din 2006.