Matinal de weekend din nou în 2012
7 şi 8 ianuarie 2012 - primele ediţii din acest an
Articol de Leni Trandafir, Magdalena Stoicia, 05 Ianuarie 2012, 16:03
Sâmbătă, 7 ianuarie, invitaţii Matinalului de weekend au fost trei bărbaţi care poartă numele de Ion, cunoscuţi prin activitatea din domeniile în care activează. Aceştia sunt istoricul Ion Bulei, preşedintele UNITER şi directorul Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Ion Caramitru, şi scriitorul, jurnalistul şi analistul politic Ion Cristoiu.
Istoricul Ion Bulei a spus că după ce românii şi-au cucerit trei libertăţi: de a se exprima, de a se informa şi de a călători, trebuie să renunţe la „vaietul naţional” şi să treacă la treabă. Generaţia care vine are ceva de spus şi o va spune. Este important să ai un ideal şi să crezi în el. Ion Caramitru aşteaptă un an mai bun, cu toate că va fi un an electoral greu. Satisfacţia sa este că a reuşit să facă multe lucruri importante în cultura, dar îi pare rău că generaţia care i-a urmat, liberă deja, nu s-a implicat prea mult, politic, în societatea civilă, în cultură. Ion Cristoiu a declarat că societatea civilă nu este diferită de societatea din care vine, trebuie să se maturizeze odată cu ea. Trebuie să nu ne mai lamentăm, ci să trecem la acţiune. Posturile publice ar trebui să promoveze modelele, oamenii care au reuşit prin propriile puteri. Ar trebui să răzbim prin noi înşine.
Duminică, 8 ianuarie, ascultătorii au putut afla noutăţi de la corespondenţii România Actualităţi din Sălaj, Vaslui şi Dolj despre despre starea însămânţărilor de toamnă, despre secetă şi nevoile producătorilor. Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără a arătat ce s-a întreprins la nivel guvernamental pentru sprijinirea fermierilor, a producătorilor din agricultură. Un succes este depunerea de cereri de către tinerii fermieri pentru obţinerea de fonduri pentru dezvoltarea unei afaceri, celebra „măsură 112” de instalare a tinerilor la ţară. A reuşit creşterea plafonului de susţinere de la 25.000 la 40.000 de euro. Membrii Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, l-au „interpelat” în direct pe ministrul Tabără, pe problemele arzătoare ale agriculturii. Concluzii: trebuie să continue asistenţa tehnică pentru fermieri, informarea şi posibilitatea de accesare a fondurilor europene să fie mult mai bune, să fie promovate experienţele şi proiectele care au reuşit şi funcţionează deja, să fie sprijiniţi cei care vor să facă exporturi. Trebuie schimbate conducerile direcţiilor agricole judeţene acolo unde nu-şi fac treaba, trebuie sprijiniţi producătorii, fermierii serioşi, care se implică cu adevărat şi fac producţie. ascultătorii vor putea afla ce previziuni sunt pentru noul an agricol, cum se aşteaptă să evolueze preţurile la grâne, legume şi fructe, despre legile şi măsurile venite în sprijinul producătorilor agricoli şi şansele tinerilor care se întorc la sat de a-şi găsi de lucru în agricultură. Invitaţii ediţiei au fost deputaţii Mircia Giurgiu, Pavel Horj,Marian Ghiveciu, Attila Kelemen şi ministrul agriculturii, Valeriu Tabără.