Matinal de duminică, 23 septembrie - despre presa din România
Invitaţii ediţiei: Mircea Toma, Ion Cristoiu, Emil Hurezeanu, Cristian Tudor Popescu
Articol de Leni Trandafir, Magdalena Stoicia, 21 Septembrie 2012, 10:59
În emisiunea Matinal de duminică, 23 septembrie, nume emblematice ale jurnalismului românesc au dezbătut situaţia din presa românească.
Cristian Tudor Popescu a declarat că „nu se poate face nimic în presa românească, atâta timp cât jurnaliştii nu vor avea dorinţa de a se constitui într-o breaslă, ci vor fi individualişti, divizaţi pe interese economice, politice, de afaceri”. Ar trebui ca jurnaliştii „să militeze în organizaţii care să apere deontologia profesională, să apere presa de atacurile politicului”.
Ion Cristoiu a declarat despre ştirile toxice, mincinoase: „Credibilitatea minciunilor şi a făcăturilor, depinde fundamental de spiritul critic al telespectatorului sau cititorului. Presa de calitate refuză ideea de educare a spiritului critic al publicului, pe de altă parte boceşte că o parte a publicului se lasă manipulată de intoxicări şi minciuni”.
La întrebarea lui Gabriel Basarabescu despre comparaţia între perioada prezenţei la posturile de radio „Europa Liberă” şi „Deutsche Welle” şi perioada de jurnalist în România, Emil Hurezeanu a răspuns, făcând o analiză a celor două perioade, că „existau în timpul războiului rece coduri, valori, principii, linii de comportament în profesia de jurnalist, care se respectau” de ambele părţi ale cortinei de fier. Astăzi în jurnalismul românesc s-a intrat într-o perioadă regresivă în care „nu mai există diferenţe între bine şi rău, nu mai există reguli care să se respecte. Suntem într-o perioadă de disoluţie accentuată, de uitare a valorilor, într-un climat de vid, în care funcţionează contraselecţia, relativismul”.
Mircea Toma, coordonator al Agenţiei de Monitorizare a Presei „Active Watch”, a comentat părerile celor trei jurnalişti şi a punctat rolul pe care ar trebui să îl aibă jurnalistul, societatea civilă şi consumatorul de presă în societatea românească.
Mai multe puteţi afla ascultând înregistrarea acestei ediţii: