Ediţiile din 28 şi 29 aprilie
Sâmbătă: probleme de mediu; duminică - invitatul emisiunii: Alexandru Andrieş
Articol de Leni Trandafir, Magdalena Stoicia, 26 Aprilie 2012, 14:34
Sâmbătă, 28 aprilie, în cadrul duplexului realizat în parteneriat cu colegii postului Radio Moldova ascultătorii de pe cele două maluri ale Prutului au putat asculta un reportaj înregistrat la sărbătorirea „Zilei Naţionale a Drapelului”, un moment emoţionant în viaţa moldovenilor. Jurnalistul Grigore Cartianu a făcut o analiză a schimbării guvernului de la Bucureşti şi a elogiat activitatea colegilor de la ediţia ziarului Adevărul de Moldova.
Profesorul Neagu Djuvara a făcut o comparaţie între exilul est-european anti-comunist din Franţa anilor1950 – 1970 şi din perioada anilor 1830 – 1848.
Situaţia exilaţilor din anii 1950-1970 a fost mult mai grea din cauza atmosferei ostile a societăţii şi politicienilor francezi şi a infiltrărilor unor oameni care aparţinau serviciilor de securitate comuniste, care otrăveau opinia publică din exil.
Scriitorul şi analistul Eugen Şerbănescu a avut un comentariu despre prezenţa unui Centru Logistic rusesc pentru acţiuni umanitare în oraşul Nis din Serbia, aşezat la 220 de km. de Craiova. Amplasarea acestui Centru nu este deloc întâmplătoare, fiind legată de apropierea de bazele NATO din Kosovo şi din România. Pe lângă misiunea umanitară apare şi o componentă militară care aduce îngrijorare în rândul Alianţei Nord-Atlantice în ceea ce priveşte prezenţa ruşilor în Serbia, în cazul unui conflict.
Invitaţii ediţiei au fost Attila Korodi, ministrul interimar al Mediului, deputatul Carmen Moldovan şi Mircea Toma, şeful Agenţiei de Monitorizare a Presei.
Duminică, 29 aprilie, cu talentu-i binecunoscut, criticul literar Alex.Ştefănescu a lansat o invitaţie către poezia lui Cristian Bădiliţă, în cadrul rubricii „Minute de Literatură”.
Cristian Lascu a dezvăluit amănunte despre râs, o specie care se împuţinează pe zi ce trece din cauza vânătorii necontrolate. Râsul este un prădător care se hrăneşte cu sălbăticiuni, nu cu animalele domestice, nefiind un pericol pentru aşezările umane. Datorită frumuseţii şi rarităţii lui, râsul ar trebui să rămână o podoabă a faunei carpatine şi să fie ocrotit prin lege.
Alexandru Andrieş a oferit un regal prin prezenţa sa în direct în studioul Radio România Actualităţi, interviu pe care îl puteţi asculta aici: