Ediţiile din 21 şi 22 ianuarie 2012
Târgul de la Berlin şi Unirea Principatelor Române
Articol de Leni Trandafir, Magdalena Stoicia, 24 Ianuarie 2012, 12:10
În ediţia de sâmbătă, 21 ianuarie, comisarul european Dacian Cioloş a vorbit despre Târgul Internaţional de produse alimentare, agricultură şi horticultură „Săptămâna Verde” de la Berlin. Cel mai mare târg de produse alimentare din Uniunea Europeană, această expoziţie este un punct de vizibilitate maximă, unde participă peste 1.700 de expozanţi şi 400.000-500.000 de vizitatori şi locul tradiţional de întâlnire a miniştrilor agriculturii din ţările europene.
Comisarul Cioloş a adus noutăţi despre programul de reconversie în sectorul pomicol ce va intra în vigoare din ianuarie 2014 şi despre faptul că există posibilitatea ca în România, statul să acorde subvenţie complementară de la bugetul naţional pentru sectorul animal. În ceea ce priveşte protejarea pădurilor şi a zonelor cu o înaltă calitate a vegetaţiei, prin programul naţional de dezvoltare rurală se pot acorda prime financiare în măsura în care proprietarii se angajează să protejeze acele zone.
Deputatul Pavel Horj a vorbit despre creşterea preţurilor la produsele agricole, de exemplu, pâinea despre care s-au anunţat scumpiri în România, în condiţiile în care producţia de grâu din 2011 a fost printre cele mai mari din ultimii ani. Micul producător poate fi protejat numai prin asociere şi dacă se axează pe produsele tradiţionale care sunt tot mai căutate pe piaţa internaţională. România este prezentă la Târgul de la Berlin şi cu produse tradiţionale din ferme mici.
În ediţia de duminică, 22 ianuarie, arhitectul Dan Ionescu – specialist în restaurarea monumentelor istorice a vorbit despre salvarea clădirilor de patrimoniu din toată ţara aflate în stadiu avansat de degradare, printre care şi Hotelul Concordia din strada Smârdan din Bucureşti – subiect de discuţie în directă corelaţie cu tema zilei legată de înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 1859. Istoricul Ion Bulei a spus despre tinerii de astăzi că ar trebui să aibă curajul şi unitatea generaţiilor de la 1848, 1856 şi 1866, care şi-au sacrificat propriile cariere, averi şi poziţii sociale pentru ideea naţională – pentru Unire şi un conducător comun, cum a fost Alexandru Ioan Cuza.
Arhitectul Dan Ionescu a mai vorbit despre reţeaua de tuneluri de sub centrul vechi al Capitalei, reţea închisă de securitate, ce ar trebui să fie reabilitată ca şi clădirile de patrimoniu, pentru că ar aduce turişti şi bani: „turiştii nu vin să vadă mall-uri şi clădiri moderne din sticlă, ci monumente istorice”. La discuţie, au mai participat preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Sturdza şi jurnalistul Stelian Tănase.