Redescoperă lumea : India
Bikaner - surprinzătorul oraș din mijlocul deșertului Thar
Articol de Sorina Man, 18 Ianuarie 2017, 14:01
Fondat în 1456, Bikaner – orașul fortificat din mijlocul deșertului Thar – surprinde și astăzi prin bogata moștenire culturală, reprezentată de fortul Junagash, o construcție unică în felul său, ridicată în secolul al 16-lea, numeroase temple, palate somptuoase și alte clădiri rezidențiale construite într-un stil arhitectural deosebit.
Bikaner a fost vreme de secole un nod comercial de succes, fiind oaza unde poposeau caravanele cu cămile încărcate cu mărfuri, la mijlocul drumului ce făcea legătura între Asia Centrală și zona de coastă a statului indian Gujarat.
Ca mărturie a bogăției neguțătorilor și a stilului de viață sofisticat al acelor vremuri stă impresionantul ansamblu de case particulare bogat decorate, cu curți și grădini interioare, cunoscute sub numele de HAVELI. Scriitorul și filozoful englez Aldous Huxley spunea despre acestea că reprezintă mândria orașului Bikaner.
Vremurile moderne au fost mai puțin generoase cu orașul Bikaner. Multe din splendorile de altădată au ajuns în ruină. În anii din urmă au putut fi însă salvate și prezervate aproximativ 400 de haveli.
Bikaner mai este supranumit și orașul cămilelor. Istoria și dezvoltarea sa au fost strâns legate de cămile, singurele animale capabile să traverseze deșertul. Pentru a le onora, în luna ianuarie din fiecare an se organizează un festival care durează două zile.
Totul începe cu o paradă a cămilelor. Ele sunt anume dichisite cu acest prilej . Poartă pe spinare țesături deosebit de frumoase, coliere la gât și numeroase alte ornamente înfășurate în jurul gleznei sau în zona capului. Cea mai elegantă și frumoasă apariție este recompensată cu un premiu. Se premiază totodată și cea mai bună tunsoare. Se organizează desigur curse de viteză dar și reprezentații în care cămilele se întrec în a-și demonstra grația.
Nu lipsesc spectacolele tradiționale de muzică și dans , teatru cu marionete, focuri de artificii și delicii culinare pe bază de lapte de cămilă.
AUDIO