Redescoperă lumea: China
Harbin - Orașul de gheață
Articol de Sorina Man, 07 Ianuarie 2016, 23:28
Situat în partea de nord-est a Chinei, în provincia Heilongjang, orașul Harbin are o istorie interesantă care a făcut ca într-un moment sau altul al existenței sale să fie supranumit Parisul Oriental ori Moscova Orientală dar și Perla de pe gâtul lebedei și , cel mai adesea, Orașul de gheață.
La începutul secolului XX, Harbin era deja unul din cele mai cosmopolite orașe din China.
Transformarea sa uluitoare dintr-o umilă așezare pescărească într-un oraș cu pretenții s-a petrecut odată cu marele proiect zonal al căilor ferate, realizat sub concesiune de Imperiul Rus. Harbin a devenit atunci casă pentru o populație importantă de origine rusă, între care și mulți evrei , și refugiu pentru alte zeci de mii de oameni, după Revoluția bolșevică.
Aceste valuri de emigranți și-au pus amprenta asupra orașului, care a reușit să păstreze chiar și după plecarea lor semnele tradiției ruse între care numeroase clădiri în stil neo-clasic precum și Biserica Sfânta Sofia, cu o siluetă impozantă ce domină centrul vechi.
Faima orașului Harbin vine nu doar de la această particularitate ci și de la Festivalul sculpturilor tăiate în gheață și zăpadă, unul din cele mai mari și mai impresionante din lume.
Conceput inițial în 1963 ca un spectacol de lumini pe gheață, festivalul s-a impus ca eveniment anual din 1985. Timp de o lună, începând din 5 ianuarie, vizitatorii au șansa de a păși într-o lume de o frumusețe ireală. Sculpturile sunt realizate din blocuri imense de gheață, provenind din râul Songhua. Ele redau de obicei personaje mitologice, monumente și clădiri faimoase în lumea întreagă. Frumusețea lor sporește seara, atunci când toate sunt scăldate în lumina laserelor și a felinarelor de gheață specifice zonei.
O vizită la Harbin nu poate fi însă considerată completă dacă nu ajungi și în Parcul tigrilor siberieni, situat la 15 km nord de oraș.
AUDIO