Lumea Noastră - 07 ianuarie 2011
Distracţiile de sărbatori: cum ne-a distrat Anul Nou ? Cine ne-a distrat la Revelion ?
Articol de Florin Ionescu, 09 Ianuarie 2012, 14:00
Ideile care deschid gustul pentru reflecţie şi pentru dialog la temă :
La noi, viaţa e mai tare decît televiziunea. Profesioniştii imaginii nu reuşesc să domine cu adevărat bogăţia imprevizibilă, haosul policrom, prezenţa masivă a unui real la fel de greu de comentat, pe cît este de greu de filmat…
… ştiri uşoare despre vedete, divertisment pe înţelesul tuturor, reality-show-uri cu oameni obişnuiţi, ştiri cu accidente sângeroase şi nunţi ca-n poveşti, toate ambalate (jurnalistic) în false emoţii. O uriaşă ipocrizie domneşte în această teorie şi în tagma celor care o promovează, părerea lui Petre Barbu, în Adevărul din 28 feb 2009.
Nichita Danilov : Dupa atîţia ani de la dispariția proletcultismului, terenul a devenit fertil pentru un alt fenomen: pornocultismul. Problema care ne preocupă la ora actuală e însă concurența. În materie de sex, concurența a devenit acerbă. Marfa se găsește din abundență pe toate drumurile. Piaţa geme de ea. Sexul a devenit un fapt banal.
În goana după bani, audienţa se face foarte uşor cu bip-uri trase pe înjurături şi scene erotice blurate. În România, s-a ajuns să se facă televiziune cu chiloţii în vine... pentru că este ieftină şi nu necesită inteligenţă ... în dispreţul bine ascuns al producătorilor TV faţă de telespectatori.
La noi, viaţa e mai tare decît televiziunea. Profesioniştii imaginii nu reuşesc să domine cu adevărat bogăţia imprevizibilă, haosul policrom, prezenţa masivă a unui real la fel de greu de comentat, pe cît este de greu de filmat. Ceea ce se întîmplă în magazine, pe stradă, în spaţiul politic şi instituţional e mult mai intens, mai dens, mai dramatic decît ceea ce se poate vedea pe micul ecran.
„În Romania se întâmplă întotdeauna lucruri interesante, pentru că nu se întâmplă niciodată ceea ce trebuie!”, spunea poetul, publicistul şi disidentul politic român, Dorin Tudoran.