Design de dimineață
Decorațiuni interioare fabuloase cu dovleci
Articol de Sorina Man, 07 Noiembrie 2016, 13:05
Rotofei, cu baza largă și vârful alungit ori turtiți ca niște farfurii zburătoare, cu coaja galben-portocalie, verde, albă sau tărcată, dovlecii – indiferent de mărime, de la tipul miniatural până la cel gigantic – sunt super-decorativi și au darul de a însufleți orice spațiu, mai cu seamă dacă știm cum să-i arajăm și să-i punem în valoare.
Grupați sau selectați ca piese individuale, dovlecii se combină frumos cu alte elemente de toamnă precum conuri, frunze, crenguțe cu fructe de cătină și altele asemenea, formând ansambluri decorative spectaculoase , așezate în pragul casei ori într-una dintre încăperi, dar și pe masa de ospeție, anume dichisită în zilele de sărbătoare.
Cu formele lor generoase și interiorul doldora de semințe, dovlecii au fost considerați din cele mai vechi timpuri un simbol al prosperotății. În tradiția feng shui de pildă tărtăcuțele, denumite Wu Lou, simbolizează longevitatea, starea bună de sănătate și prosperitatea. De aceea se consideră că este bine să le porți asupra ta sub forma minusculă de amuletă sau să le plasezi în diverse locuri prin casă, neapărat cu gâtul înfășurat cu un șnur de culoare roșie.
Tărtăcuțele au fost folosite dintotdeauna ca recipiente pentru proviziile de apă și hrană, ori ca ustensile de gătit, instrumente muzicale dar și în scop decorativ. Ele s-au dovedit a fi un material excelent pentru artiști care le-au transformat în piese scupturale, lucrate în filigran și pictate.
Artistul american Andrew Mowbray a avut însă ideea de a crește tărtăcuțele în niște forme modulare cuboide care după uscare devin elemente de construcție, ca niște cărămizi dintr-o esență asemănătoare lemnului.
Inspirați de forma rotundă a dovleacului . unii s-au gândit să-și ridice câte o căsuță tip dom, zugrăvită desigur în culoarea arămie de dovleac pârguit, în vreme ce alții au mizat pe elementul fabulos al bostanului transformat într-o caleașcă elegantă din povestea Cenușăresei.
E lesne de imaginat bucuria copiilor de a vea în cameră un spațiu de joacă sub forma unui dovleac-caleașcă, construit din lemn și dotat cu toate cele necesare.
Pornind însă de la aceeași idee, câțiva designeri s-au gândit că și adulții se pot răsfăța cu un element desprins din povestea Cenușăresei. Ei au imaginat o structură cilindrică, asemănătoare cu un dovleac uriaș, învelită cu panouri din policarbonat și amenajată ca un spațiu distinct într-un birou, perfect pentru sesiunile de brain storming sau ca refugiu pentru stimularea creativității.
(Pumpik room designed by edg Creatives)
AUDIO