Design de dimineață
Motive tradiționale românești în amenajările interioare
Articol de Sorina Man, 01 Decembrie 2015, 16:19
Vechi sau noi, moștenite ori cumpărate, piesele artizanale tradiționale românești își găsesc locul nu doar în amenajările de tip rustic ci și în cele denumite etno chic.
Fie că e vorba despre o piesă de mobilier, un covor ori o țesătură , un lucru este sigur : aceste obiecte vor atrage întotdeauna atenția într-o amenajare contemporană prin frumusețea lucrăturii precum și prin amprenta lăsată asupra lor de timp.
Există desigur și varianta interpretării moderne a etnicului românesc în piese de design de autor.
Aceasta este o preocupare constantă , dezvoltată în ultimii ani în paralel cu trendul etno din zona de fashion.
Așa a apărut un model de scaun de lemn cu trei picioare care actualizează tradiția meșteșugărească atât prin forma rafinată și elegantă a corpului de lemn cât și prin folosirea imprimeului digital pentru tapițeria aplicată pe spătar și pe șezut. Desenul este inspirat din broderiile țărănești specifice Maramureșului.
Cunoscut sub numele de scaunul Lana pentru Photoliu, această creație este rodul colaborării între un creator de modă, doi designeri de produs și un producător de mobilier personalizat.
(Scaunul Lana Photoliu , sursa foto www.photoliu.com)
Apropo de broderii și semne cusute, vă dau un exemplu de transfer creativ al acestei tehnici.
Designerii care au făcut colecția Soxen din proiectul Kraftmade au imaginat un taburet cu cusături tradiționale dar nu pictate nici aplicate ci cusute direct pe lemn.
Cum au procedat? Corpul taburetului din lemn de stejar a fost mai întâi străpuns cu burghiul, pentru a forma un desen din găuri mici prin care a putut fi trecut apoi cu acul un fir de ață ce a dat în final la iveală semnul țesut. Șezutul a fost acoperit cu o pernă îmbrăcată într-o pânză țesută la un război vechi din anii 40, având ca semn distinctiv într-o parte un model de brâu.
(sursa foto kraftmade.ro)
In aceeași colecție, suveica și sucitorul au luat formă de cuier iar modelul de scaun țărănesc cu trei picioare , foarte scurte ca și cum ar fi fost retezate și cu șezutul sculptat ca o adâncitură a fost transformat într-un recipient numai bun să țină în el niscaiva fructe sau orice altceva.
Inspirați de arta meșteșugărească tradițională, designerii de la Arhidot au creat și ei o colecție specială în care furca de tors și căucul au devenit modele pentru piese de mobilier.
(Măsuța Furca, colecția Vatra - sursa foto www.arhidot.ro)
Tradiționala furcă de tors cu crestături a fost transpusă într-un obiect tridimensional devenit bază pentru măsuțe și taburete. Mai mult decât atât, forma rezultată sugerează mișcarea de rotație din timpul toarcerii. Blaturile meselor sunt din sticlă iar părțile tapițate ale taburetelor sunt din piele albă dar și din pânză țesută ori imprimată cu modele tradiționale.
Cât despre căuc, vas folosit pentru băut, forma acestuia i-a dus cu gândul la o masă în jurul căreia se adună familia și prietenii. În această transpunere, căucul redimensionat are nu doar o toartă ci trei. În felul acesta el poate sprijini cum se cuvine blatul de sticlă, decupat și el la mijloc astfel încât în golul căușului să încapă un taburet ce joacă și rol de centru al mesei.
(Seria Căuc - masă și taburet, Colecția Vatra, sursa foto www.arhidot.ro)
AUDIO