Produs în România!
Cel mai căutat şi consumat strugure din lume a fost creat în România.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 24 Iunie 2010, 11:36
S-au împlinit 45 de ani de când la staţiunea de cercetare-dezvoltare vini-viticolă Drăgăşani a fost creat cel mai căutat şi mai consumat strugure de masă din lume.
Este vorba despre soiul Victoria, botezat astfel de creatorul său, academicianul Gheorghe Condei, după numele cumnatei sale, Victoria Lepădatu cu care a colaborat pe tot parcursul cercetării.
Sămânţa hibridului care avea să cucerească lumea s-a obţinut din încrucişarea soiurilor Cardinal şi Afuz-Abi, iar primul a fost cules în câmpul experimental din Drăgăşani.
Tot experimental s-au înfiinţat în ţară mai multe culturi pe o suprafaţă totală de 600 de hectare, iar rezultatele spectaculoase au făcut obiectul unor comunicări ştiinţifice la mari congrese şi conferinţe internaţionale.
Butaşii luaţi ca martori la aceste reuniuni de creatorul lor au devenit material sădătior în ţări de pe patru continente, din Europa şi până în Asia şi Africa.
Iar astăzi, acel strugure cu boabele mari cât nuca şi rezistent ajunge din nou acasă pe pieţele din România ca produs de import.
Pentru repunerea în drepturi a acestui produs românesc, creat cu aproape o jumătate de secol în urmă, în podgoria Drăgăşanilor, autorităţile locale au pornit diligenţele necesare în vederea promovării strugurelui Victoria ca produs tradiţional născut şi înmulţit, pe dealul Belona la sud de Drăgăşani.