Vot decisiv la Consiliul Agricultură şi Pescuit, care a început la Bruxelles
Propunerea de regulament a Comisiei Europene pentru New Genomic Techniques a fost respinsă. Grecia a avut mai multe puncte de vedere.
Articol de Radio România Actualităţi, 11 Decembrie 2023, 23:12
Vot decisiv în cadrul Consiliului Agricultură şi Pescuit, care a început astăzi la Bruxelles. Propunerea de regulament a Comisiei Europene pentru New Genomic Techniques a fost respinsă prin votul dat de către reprezenţii statelor membre. La întâlnire, mandatul României a fost exercitat de ministrul agriculturii, Florin Barbu. Pentru votul din Consiliul Agri-fish, Germania, Polonia, Ungaria, Austria şi România au făcut front comun, iar ţara noastră consideră că e prea devreme pentru abordarea generală pentru acest dosar extrem de important pentru producţia agricolă europeană şi pentru siguranţa exporturilor în ţări terţe. Consiliul a analizat şi o serie de chestiuni legate de sistemul de pescuit, unde Grecia a avut mai multe puncte de vedere.
Corespondenţă din Atena - Michaela Lambrinidou: Ministrul dezvoltării rurale şi alimentaţiei, Eleftherios Avgenakis, a participat ieri şi astăzi la Consiliul Agricultură şi Pescuit, care a avut loc la Bruxelles. Scopul acestei reuniuni a fost de a se ajunge la un acord politic referitor la propunerea privind posibilităţile de pescuit în Oceanul Atlantic, în Marea Nordului pentru anii 2024, 2025 şi 2026, în cazul anumitor stocuri, precum şi a suprapropunerii ce vizează posibilităţile de pescuit în Marea Mediterană şi în Marea Neagră pentru anul 2024. Ministrul grec pentru Dezvoltarea Rurală şi Alimentaţie nu a votat în favoarea propunerii din regulamentul de bază privind posibilităţile şi costurile de pescuit în cadrul Consiliului Miniştrilor Agriculturii şi Pescuitului. În acelaşi timp, el şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la pescuitul ilegal de către terţe ţări şi a cerut implementarea eficientă a cadrului instituţional al Uniunii Europene. Ministrul elen a explicat că poziţia fermă a Greciei privind stocurile de pescuit este de a respecta opinia ştiinţifică, ţinând cont de efectele sociale şi economice, ori, odată cu introducerea fragmentată a măsurilor prin regulamentul de bază privind cotele, protecţia holistică a stocului acestor specii nu este asigurată, implicând în paralel riscul pentru sustenabilitatea acesteia. Eleftherios Avgenakis a mai spus că este necesară extinderea fondului pentru mare şi pescuit, astfel încât pescarii implicaţi şi fermierii de acvacultură de anghilă să poată fi sprijiniţi de acesta, în caz de pierdere a venitului, se prevede prin măsurile articolului 13 pentru Marea Mediterană. O altă problemă care preocupă serios Ministerul Dezvoltării Rurale din Grecia este acţiunea flotelor de pescuit ale ţărilor terţe, în special în ce priveşte lupta împotriva braconajului şi a pescuitului nereglementat în apele maritime ale Uniunii Europene, caracterizându-l drept o problemă foarte gravă şi de lungă durată, care are însă un impact negativ şi asupra sustenabilităţii stocurilor. El a cerut aplicarea prevederilor stipulate în cadrul instituţional al Uniunii Europene pentru a asigura dreptatea şi condiţiile de concurenţă echitabilă pentru pescarii europeni. Ministrul grec a aprobat propunerile privind inovaţia şi adoptarea de noi tehnologii, dar cu condiţia să existe reguli, şi a subliniat că grecii abordează pozitiv noile tehnici genomice, dar cu anumite condiţii, astfel încât Grecia să nu se plaseze în dezavantaj faţă de alte ţări Mediteraneene la acest capitol. (ta2)