Traumele trăite de oamenii care au fugit din calea războiului îi afectează şi pe cei care le oferă sprijin
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, peste 200.000 de refugiaţi au intrat în contact cu lucrători sociali români care au încercat să le ofere ajutorul.
Articol de Radiojurnal, 10 Februarie 2023, 23:32
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, peste 200.000 de refugiaţi au intrat în contact cu lucrători sociali români care au încercat să le ofere ajutorul, dar traumele trăite de oamenii care au fugit din calea războiului îi afectează şi pe cei care le oferă sprijin. Din acest motiv, lucrătorii organizaţiilor din societatea civilă au nevoie de o pregătire specială pentru a rezista provocărilor emoţionale şi pentru a nu face mai mult rău decât bine.
Camelia Crişan, directoarea unei fundaţii care desfăşoară activităţi de sprijin pentru refugiaţii ucraineni, a făcut o serie de precizări.
Camelia Crişan: Salvatorii celor care aveau nevoie de salvare încep să experimenteze diverse stări care trec de la un sindrom de stres sever, de burnout, până la ei înşişi a suferi forme uşurele de stres posttraumatic. Adică însăşi faptul că interacţionau cu refugiaţii, că nu puteau să oprească sentimentul de empatie la un moment dat şi că ei nu conştientizau că nu prestează doar o muncă, ci prestează un tip de muncă emoţional, nu ştiau care este limita de la care trebuie să oprească empatia şi să aibă grijă de ei înşişi.
A consemnat reporterul RRA, Adriana Turea.