Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Senatorul Robert Cazanciuc: Doar prezența în sânge a unei substanțe este relevantă din perspectiva afectării capacității de a conduce

Apel matinal - Invitat: senatorul Robert Cazanciuc, vicepreședintele Camerei Superioare și membru al Comisiei juridice.

Senatorul Robert Cazanciuc: Doar prezența în sânge a unei substanțe este relevantă din perspectiva afectării capacității de a conduce
Foto: Agerpres/arhivă

Articol de Radio România Actualităţi, 16 Aprilie 2025, 09:38

Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu

Senatul a adoptat, cu 85 de voturi pentru, trei împotrivă și 30 de abțineri, propunerea legislativă de modificare a Codului Penal privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive. Proiectul a fost amendat de cele două comisii raportoare, astfel încât pedepsele au rămas, ca în prezent, de la 1 la 5 ani închisoare.

Iar temerile privind rezultatele fals pozitive ale testelor au rămas nefondate. Medicamentele pe baza unei prescripții medicale nu vor intra sub incidența legii. Invitatul ''Apelului matinal'' este chiar unul dintre inițiatorii legii, senatorul Robert Cazanciuc, vicepreședintele Camerei Superioare și membru al Comisiei juridice. Bună dimineața!

Bună dimineața, mulţumesc de invitaţie!

Mulțumim că ați acceptat-o. Înainte de toate, riscul unor rezultate fals pozitive ale testării a fost zilele acestea intens discutat. Și ca să-i liniștim pe toți, ce ar trebui să știe șoferii, evident?

Sigur. Acest risc a fost dintotdeauna prezent, pentru că știința, tehnica nu poate furniza rezultate foarte să spunem detaliate în trafic. Câteodată e nevoie de analize de laborator. De aceea, o modificare de anul trecut, vă aduceţi sigur aminte, care obligă medicina legală și poliția să restituie permisele în 72 de ore, indiferent dacă rezultatele vin sau nu. Atât poate tehnica în momentul de faţă. Intenția noastră, prin această inițiativă a fost în continuarea altor măsuri de a proteja viața împotriva celor care se urcă la volan, consumând droguri, de a nu-i sancționa pe cei care, din motive medicale, trebuie să ia anumite tratamente care conțin substanțe cu efecte psihoactive. Pentru că în momentul de față, legea sancționează prezența în organism a acestor substanțe, în concret, se fac două tipuri de analize: de sânge și de urină. Ori doar prezența în sânge a unei substanțe este relevantă din perspectiva afectării capacității de a conduce. Intenția noastră nu este de a-i vâna pe cei care acum o săptămână, două, trei au consumat o substanță - și ea rămâne ca reziduu foarte mult în urină, ci pur și simplu de a-i scoate din trafic pe cei care, având substanța în sânge, la creier, pot produce accidente foarte grave. E un principiu pe care România l-a asumat de câțiva ani de zile, ca multe țări europene, și anume toleranță zero în ceea ce privește drogurile la volan. Indiferent de cantitatea pe care o ai de drog în sânge, înseamnă infracțiune. Asta trebuie să știe românii. Ai consumat droguri? Sub nicio formă nu ai voie să te urci la volan, pentru că, indiferent de cantitate, simpla prezență în sânge a drogului înseamnă infracțiune. Nu se poate stabili, științific, cum se întâmplă la alcool, spre exemplu, unde este o limită legală de 0,80 pentru a fi infracțiune. În cazul drogurilor, mai ales în cazul drogurilor de mare risc, o foarte mică cantitate de substanță poate acţiona extrem de gravă asupra creierului. Sunt numeroase cazuri când /.../ de poliție, de oamenii care au sunat pur și simplu la 112, văzând un comportament haotic în trafic al unor șoferi. De cele mai multe ori acest comportament haotic ...intrat pe contrasens, mers în zig-zag era determinat de consumul anterior a unor droguri, substanţe interzise, care se aflau chiar și în medicamente. Au fost, spunea poliția, oameni care au consumat diazepam, după care s-au urcat la volan imediat sau, neavând acces la droguri, au luat cantități mari de medicamente procurate ilegal.

Tocmai voiam să vă întrebăm, din datele pe care le aveți, cât de gravă a ajuns să fie în acest moment situația, cât de mare este procentual numărul de șoferi identificați sub influența substanțelor psihoactive?

Cred că la un moment dat, anul trecut, în București, cei găsiți sub influența acelor substanțe, numărul lor era mai mare decât numărul celor găsiți sub influența alcoolului, ceea ce a fost extrem de îngrijorător. Din păcate, și consumul de alcool continuă să fie o foarte mare problemă. Anul trecut, în jur de 50-60.000 de persoane la nivel național au fost depistate conducând sub influența alcoolului. Dar pentru a înlătura temerile, că vor fi sancționați cei care consumă medicamente, care au asemenea substanțe, ne-am propus și s-a adoptat în inițiativă de către Senat, două lucruri. În primul rând, Ministerul Sănătății avea obligație legală de mai bine de 10 ani să întocmească o listă a substanțelor psihoactive, în așa fel încât fiecare cetățean să știe foarte clar ce are voie și ce nu are voie, ce tip de substanțe sunt pe această listă, care în mod cert îți afectează grav capacitatea de a conduce. Și a doua măsură pe care am propus-o tranzitoriu prin această inițiativă este ca Ministerul Sănătății împreună cu Agenția Medicamentului să ia mai multe măsuri. În primul rând, eu am făcut un experiment ca să mă conving că e nevoie de această măsură. Am luat un Nurofen Plus, nu facem reclamă, dar se discută foarte mult de acest medicament, care are codeină. Nu e vorba de medicamentele obișnuite pentru răceală și gripă, simplu, express, forte, nu, un tip de nurofen de care probabil n-a auzit nimeni până acum, Nurofenul Plus, care are codeină. Am luat două pastile la 7:30, la două ore de la acest moment am fost la Spitalul de Urgență și am ieșit pozitiv în sânge și urină, la opiacee. La alte două ore am fost la Medicină Legală și am făcut din nou test de sânge și urină. Din nou, am ieșit pozitiv la opiacee, pe analiză făcută în laborator. Prospectul acestui medicament spune foarte clar că-ți poate afecta capacitatea de a conduce. Dincolo de măsurile pe care le luăm noi prin legi, le ia Ministerul Sănătății, e vorba de comportamentul responsabil al fiecăruia din cei care se urcă la volan. Aceste medicamente au în prospect faptul că îți poate afecta capacitatea de a conduce. Sigur, nu foarte multă lume se uită în prospect. De aceea, pentru a reduce riscul, pentru că nu vrem să vânăm oamenii, să sancționăm oamenii, ci pur și simplu să prevenim producerea unor accidente foarte grave. De aceea, din dezbaterile cu Ministerul Sănătății a rezultat această posibilitate de a trece medicamentele, care nu sunt foarte multe, destul de puține, de la regimul liber din farmacii la un regim cu prescripții, în așa fel încât atunci când ai nevoie de un asemenea medicament, medicul să îți spună: vezi că nu ai voie decât să-l iei seara acest medicament, asta este doza recomandată. Dacă ai depășit doza sau nu ai respectat recomandarea pe administrare, riști să nu poți conduce cu mintea ta.

Limpede.

Exact.

Dar nu există, mă scuzați, nu există și reversul...? Două situații: m-am trezit dimineață, mă simt mai puțin bine, răcit, am luat o pastilă, să nu mai dăm numele, și am plecat spre serviciu. Mă oprește poliția în trafic și ajung după aia să dau explicații. Și a doua chestiune: nu există un alt risc, ca în anumite situații, unii care au consumat substanțe halucinogene să înghită repede două-trei pastile, gen Diazepam sau Nurofenul Plus, de care ne spuneați?

Nu, pentru că aceste medicamente, Diazepamul, spre exemplu, au un regim special. Ele se dau cu o rețetă specială, înregistrată. Sunt mai multe înregistrări care se fac pe aceste medicamente. Nu poți să falsifici sau să preconstitui niște rețete, pentru că intervine și răspunderea medicului. Dacă faci așa ceva și prezinți poliției o rețetă, evident că va fi chemat la audieri și medicul. Nu cred că vreun medic își poate suma să emită o rețetă retroactivă, pentru a acoperi săvârșirea unei infracțiuni. Nu cred că se va întâmpla acest lucru. Eu cred că oamenii vor fi foarte responsabili și toată dezbaterea în jurul acestei legi cred că face bine până la urmă sănătății publice. Oamenii trebuie să știe, dacă aveți o răceală, vă doare capul foarte tare, bănuiesc că aveți în casă foarte multe medicamente sau câteva medicamente, cum era acest Nurofen Express, care nu are codeină, cum e un alt Nurofen Forte care nu are codeină. Sunt foarte multe medicamente pentru răceală, gripă, dureri de cap care nu au această substanţă, codeină. Ea se dă în mod obișnuit doar pe rețetă - Codeina. Dacă vreți să luați un medicament codeină, aveți nevoie de rețetă. Dacă aveți în casă un medicament, luat mai demult, care are codeină în mod normal, l-ați luat la recomandarea unui medic, cu o anumită rețetă. Medicul v-a spus: Aveți grijă că pot avea și efecte secundare, aceste medicamente. Şi se vede atunci când se face analiza. Mie, spre exemplu, mi-a ieșit la analize de laborator o cantitate foarte mică de codeină. Era evident pentru medicul legist că e vorba de un medicament luat în condiții de nevoie. Mai este un lucru pe care l-am explicat în toate comisiile- de sănătate, juridică: infracțiunea înseamnă săvârșirea unei fapte prevăzută de legea penală cu vinovăție, adică intenția cuiva de a încălca legea. În momentul în care eu am o recomandare medicală, în momentul în care eu am o nevoie medicală, iau un medicament din casă, nu înseamnă că vreau să încalc legea. Înseamnă că vreau să fiu sănătos. Trebuie doar să fiu responsabil și conștient că anumite medicamente, luate în prezent liber din farmacii, pot afecta capacitatea de a conduce. /.../ de temere, am propus în lege un termen maximal care poate fi redus la Camera Deputaților de un an de zile, pentru intrarea în vigoare a acestei inițiative. A fost o propunere foarte bună făcută în Comisia de Sănătate, la un moment dat, ca medicamentele care pot afecta capacitatea de a conduce- pe rețetă sau nu în momentul de față - să aibă un simbol foarte clar, astfel încât oamenii să fie informați. Te doare capul, nu te duci să citești prospectul neapărat, dar dacă ai un semn vizibil, cum se întâmplă, spre exemplu în Franța, destul de vizibil pe cutia de medicamente, atunci omul este informat, se protejează pe el, dar îi protejează și pe ceilalți, fiind în trafic. Dreptul de a conduce nu e un drept fundamental; dreptul la viață e un drept fundamental.

Cu siguranță. Și rămânem părtași, evident, mai ales la toate campaniile ce țin de siguranță și de viață, așa cum este și cea antidrog, pe care o derulăm la Radio România Actualități. Cu mulțumiri pentru discuție și pentru precizări.

Mulţumesc şi eu pentru invitație.

Senatorul Robert Cazanciuc, vicepreședintele Camerei Superioare și membru al Comisiei Juridice. Totul - după ce Senatul a adoptat propunerea legislativă de modificare a Codului Penal privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive./editor Florin Lepadatu/

România 16 Aprilie 2025, 12:28

Pe autostradă de la Curtea de Argeş la Bucureşti

Circulaţia va fi deschisă pe întreaga secţiune de 30 de kilometri, Piteşti - Curtea de Argeş, la finalul lunii mai.

Pe autostradă de la Curtea de Argeş la Bucureşti
Executivul va adopta normele de acordare a voucherelor de vacanţă
România 16 Aprilie 2025, 12:25

Executivul va adopta normele de acordare a voucherelor de vacanţă

Guvernul va adopta și mai multe hotărâri referitoare la coridoarele de expropriere pentru noi loturi de autostrăzi.

Executivul va adopta normele de acordare a voucherelor de vacanţă
LIVE VIDEO: Declarații în deschiderea ședinței de guvern
România 16 Aprilie 2025, 10:52

LIVE VIDEO: Declarații în deschiderea ședinței de guvern

Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă prin care modifică legislaţia din domeniul pensiilor private.

LIVE VIDEO: Declarații în deschiderea ședinței de guvern
Primul tren modernizat prin PNRR
România 16 Aprilie 2025, 10:05

Primul tren modernizat prin PNRR

Trenul, format dintr-o locomotivă livrată de Softronic Craiova și din patru vagoane, va pleca din București Nord, la ora 11.30

Primul tren modernizat prin PNRR
Carduri educaţionale pentru preşcolarii şi elevii din medii defavorizate
România 16 Aprilie 2025, 09:22

Carduri educaţionale pentru preşcolarii şi elevii din medii defavorizate

Aproape 84 000 de carduri educaţionale au fost încărcate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 500 de lei,...

Carduri educaţionale pentru preşcolarii şi elevii din medii defavorizate
Investigaţie în cazul decesului a doi medici rezidenţi de la Institutul de Gastroenterologie din Iaşi
România 16 Aprilie 2025, 08:58

Investigaţie în cazul decesului a doi medici rezidenţi de la Institutul de Gastroenterologie din Iaşi

Cei doi, în vârstă de 28 şi, respectiv, 31 de ani, au murit subit la distanţă de două săptămâni unul de celălalt, din cauze...

Investigaţie în cazul decesului a doi medici rezidenţi de la Institutul de Gastroenterologie din Iaşi
Informații din trafic
România 16 Aprilie 2025, 08:52

Informații din trafic

Se circulă, la nivel național, preponderent pe un carosabil uscat, cu vizibilitate bună.

Informații din trafic
Normele de accesare a voucherelor de vacanţă
România 16 Aprilie 2025, 08:45

Normele de accesare a voucherelor de vacanţă

Angajaţii din sectorul public cu salarii nete de până la 8.000 lei vor putea beneficia de un sprijin din partea statului de...

Normele de accesare a voucherelor de vacanţă