Tratatul de la Lisabona intră în vigoare
Documentul are ca scop reformarea funcţionării Uniunii Europene.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 30 Noiembrie 2009, 15:26
Tratatul trasează linii generale de acţiune pentru toate cele 27 de state membre.
Tratatul de la Lisabona înfiinţează, de la 1 decembrie, noi instituţii ale Uniunii Europeane.
Printre altele, se înfiinţează postul de preşedinte al Consiliului European şi cel de înalt reprezentant pentru politică externă. Aflaţi AICI principalele modificări instituţionale.
Liderii europeni speră ca, în noua formulă de funcţionare, Uniunea Europeană să-şi întărească rolul pe scena internaţională.
Documentul îşi propune şi să uşureze procesul de luare a deciziilor într-o Uniune Europeană care a ajuns la 27 de ţări. Amănunte AICI.
Tratatul intră în vigoare după ce a fost ratificat de cele 27 de state membre. Acesta fusese semnat de liderii ţărilor membre la sfârşitul anului 2007. Ulterior s-a trecut la ratificarea acestuia. Republica Cehă a fost ultima ţară care a ratificat documentul.
Documentul înlocuieşte vechiul tratat Constituţional respins prin referendum de Franţa şi Olanda în 2005. Singura ţară în care a fost organizat un referendum pentru Tratatul de la Lisabona a fost Irlanda.
Iniţial, în iunie 2008, Irlanda a respins prin referendum tratatul. Referendumul a fost repetat la începutul lunii octombrie 2009. De data aceasta irlandezii au votat în facoarea Tratatului de la Lisabona.