WISE a ajuns în spaţiu
Principala misiune a telescopului lansat de NASA este de a cartografia Universul.
Articol de Ionuţ Dragu, 15 Decembrie 2009, 09:16
NASA a lansat, luni, de la o bază din California, telescopul WISE, cu misiunea principală de a cartografia Universul.
NASA a fost obligată să amâne lansarea iniţială, programată pentru dimineaţa de vineri, ca urmare a unei anomalii la motorul rachetei.
Telescopul urmează să facă inconjurul Terrei la nivelul polilor şi să scaneze cosmosul, cu misiunea de a descoperi "obiecte ascunse".
O altă misiune a telescopului WISE este de a efectua şi un recensământ al corpurilor cereşti apropiate de Terra, precum asteroizii şi cometele, susceptibile de a ameninţa planeta.
Pentru început, WISE va fi plasat pe orbită, la o altitudine de 525 de kilometri, cu misiunea de a alcătui cea mai detaliată hartă a universului realizată vreodată.
Telescopul este conceput pentru a detecta obiectele care emană căldură sau lumină infraroşie, ideală pentru descoperirea acelor obiecte acoperite de praf, reci şi aflate la distanţe uriaşe de Terra, care rămân, adeseori, nedescoperite de telescoapele optice.
Edward Wright de la Universitatea California, coordonatorul principal al acestui program spaţial este de părere că "Wise" le va permite cercetătorilor să descopere milioane de noi corpuri cereşti.
"Este o misiune de trecere în revistă a tot ceea ce există în cer. Noi vrem să alcătuim o hartă a Universului", a declarat Edward Wright.
Oamenii de ştiinţă cred că telescopul WISE va avea nevoie de cel puţin şase luni pentru a-şi realiza misiunea.
În fiecare zi, telescopul va încercui de 15 ori Pământul şi va face aproximativ 7.500 de fotografii, în patru lungimi de undă diferite ale spectrului infraroşu.
WISE va fi cel de-al treilea telescop spaţial care cercetează universul folosindu-se de spectrul infraroşu, după Spitzer, lansat de NASA, şi Herschel, lansat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Aceste două telescoape diferă de WISE deoarece ele monitorizează anumite corpuri cereşti pentru care au fost programate, înainte de plasarea pe orbită.
Costurile acestei misiunii spaţiale se ridică la 320 de milioane de dolari.