"Vaccin pentru viaţă": Cum s-a obținut vaccinul Pfizer într-un timp record
Ca şi în cazul oricărui alt vaccin, şi cele anti-COVID 19 trebuie să treacă prin mai multe faze de testare concepute special pentru a identifica orice reacţie adversă.
Articol de Adriana Turea, 31 Decembrie 2020, 11:06
Ca şi în cazul oricărui alt vaccin, şi cele anti-COVID 19 trebuie să treacă prin mai multe faze de testare concepute special pentru a identifica orice reacţie adversă. Vorbim despre procesul de dezvoltare a unui vaccin care se supune unor proceduri bine stabilite ce necesită studii riguroase de siguranţă şi eficacitate înainte de a fi date în folosinţă populaţiei generale. Adriana Turea a urmărit explicaţiile specaliştilor în legătură cu procedura aplicată în cazul vaccinului Pfizer-BioNTech care a dus la obţinerea lui într-un timp record.
Reporter: Datorită experienţei dobândite în urma identificării virusurilor SARS-COV-1 şi MERS a fost nevoie doar de o lună de zile pentru identificarea virusului SARS-COV-2, explică preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, doctor Marius Geantă.
Marius Geantă: Acum putem să spunem fără să greşim că în a 331 zi de la descifrarea virusului prima persoană a fost şi vaccinată cu un vaccin împotriva SARS-COV-2. În contextul acestei crize de sănătate publică, procedura urmată pentru evaluarea vaccinurilor anti-COVID-19 este aşa numita revizuire continuă. Studiile se desfăşoară fără a exclude vreo etapă, datele se acumulează mai mult sau mai puţin în acelaşi timp, dar revizuirea din partea Agenţiei Europene a Medicamentului se face pe măsură ce noi date sunt generate. Deci, cu alte cuvinte, se generează date, sunt evaluate şi aşa mai departe. În momentul în care studiile de fază se încheie şi compania respectvă solicită AEM autorizarea pentru punerea pe piaţă, nu se mai pleacă de la zero din perpectiva experţilor agenţiei. Ei deja au informaţii colectate pe parcursul desfăşurări studiului clinic despre ce anume se întâmplă. Aşa încât în mod evident timpul de care au nevoie pentru a lua o decizie este mult mai scurt. În asta constă de fapt marea diferenţă.
Reporter: În concluzie, producătorii au putut scurta intervalul de timp, de exemplu, prin efectuarea unor studii în paralel în loc de a fi efectuate consecutiv, utilizarea unei diversităţi de tipuri de trialuri clinice şi de parametri de evaluare a rezultatelor acestora pentru a determina eficacitatea vaccinului, recrutarea unui număr mare de participanţi la trialuri clinice într-un interval de timp relativ scurt, permisă prin natura pandemiei şi folosirea cunoştinţelor deja existente.