"Vaccin pentru viaţă" - Broșură cu date despre vaccinurile aprobate de AEM
"Vaccin pentru viaţă" - Agenția Națională a Medicamentului a realizat o broșură cu date despre vaccinurile aprobate de AEM.
Articol de Adriana Turea, 02 Aprilie 2021, 11:59
Agenția Națională a Medicamentului a realizat o broșură cu date despre vaccinurile aprobate condiționat de Agenția Europeană a Medicamentului. Broșura poate fi găsită pe platforma de programare în domeniul Resurse și apoi în Ghiduri de comunicare medicală. Cu mai multe informații Adriana Turea.
Reporter: Primele informații sunt în legătură cu prospectul celor patru vaccinuri aprobate și unde pot fi citite. Acestea se găsesc pe site-urile Comisiei Europene, al Agenției Naționale a Medicamentului în secțiunea 'Vaccinare COVID-19. Informații despre vaccinurile COVID-19' și pe site-urile deținătorilor autorizațiilor de punere pe piață. Prospectele pot fi puse la dispoziție și de personalul medical din centrele de vaccinare în variantă tipărită. De asemenea, în centrele de vaccinare persoanele care se vaccinează pot fi instruite cu privire la accesarea codului QR și pot primi detalii despre website-urile care conțin informații detaliate cu privire la vaccinuri. În broșură, sunt prezentate informații despre doza care este administrată în cazul fiecărui vaccin, indicații pe grupa de vârstă, atenționări, precauții și contraindicații pentru vaccinurile COVID-19.
Sunt prezentate reacții adverse și sfaturi pentru cazul în care apar unele simptome. De exemplu, persoanele care urmează să se vaccineze sunt sfătuite să solicite un consult medical de urgență, dacă au simptomele unei reacții alergice severe. Astfel de reacții pot include o combinație a oricăror simptome, precum: senzație de leșin sau stare confuzională, modificări ale ritmului bătăilor inimii, dificultăți la respirație, respirație șuierătoare, umflarea buzelor, feței sau gâtului, urticarie sau erupție pe piele, greață sau vărsături și durere de stomac. Totodată sunt enumerate reacțiile adverse întâlnite la una din zece persoane pentru fiecare tip de vaccin anti-COVID-19. Veți găsi și reacțiile adverse care sunt mai rar întâlnite. Pe lângă tipul reacției adverse veți afla că acestea se clasifică în foarte frecvente, frecvente, mai puțin frecvente, rare și cu frecvență necunoscută. În ultima categorie intră reacțiile alergice severe. Tot în broșură este linkul COVID-19. anm.ro, unde se pot raporta reacțiile adverse.