Ultima aterizare a navetei spaţiale Atlantis
După trei decenii în care SUA a trimis navete pe orbita din jurul Pământului, agenţia spaţială americană, NASA spune că se va concentra pe construirea de rachete noi ce vor putea călători mai departe în spaţiu.
Articol de Răzvan Stancu, 21 Iulie 2011, 13:20
Naveta spaţială Atlantis a aterizat pentru ultima oară la Centrul Spaţial Kennedy, punând capăt astfel programului navetelor spaţiale americane care a durat peste 30 de ani, informează Reuters.
Atlantis şi cei patru membrii ai echipajului s-au întors dintr-o misiune de aprovizionare pe Staţia Spaţială Internaţională, la care se conectase pe 10 iulie, după lansarea ei, considerată istorică, ce a avut loc pe 8 iulie, în Florida.
Astronauţii americani au instalat la bordul ISS un nou sistem experimental ce permite realimentarea cu carburant în regim automatizat a sateliţilor, cu scopul de a le prelungi durata de funcţionare.
După trei decenii în care SUA a trimis navete pe orbita din jurul Pământului, agenţia spaţiala americană NASA se va concentra pe construirea de rachete noi care vor putea călători mai departe în spaţiu.
Navetele ce au făcut parte din programul spaţial de peste 30 de ani vor fi expuse în câteva muzee din Statele Unite ale Americii.
După această ultimă misiune spaţială, a 135-a, SUA se află, pentru prima dată din 1981, în situaţia de a nu avea niciun vehicul pentru a-şi transporta astronauţii în spaţiu şi vor depinde timp de cel puţin cinci ani de capsulele ruseşti Soyuz, care taxează cu 51 de milioane de dolari un loc la bord, până când un nou vehicul spaţial american va fi construit pentru a înlocui navetele spaţiale.
La sfârşitul anului 2012, ar putea fi lansate primele vehicule spaţiale americane private care transportă mărfuri, dar NASA trebuie să aştepte cel puţin până în 2015 până când noile capsule capabile să transporte astronauţi vor fi gata să decoleze.