Sonda Rosetta, întâlnire istorică cu o cometă
Sonda europeană Rosetta s-a înscris pe orbita cometei 67P. Niciun vehicul spațial, înainte de Rosetta, nu s-a mai înscris pe orbita unei comete.
Articol de Răzvan Stancu, 06 August 2014, 13:12
Sonda spațială europeană Rosetta a ajuns astăzi la cometa 67P/Churiumov-Gerasimenko, după o călătorie de 6,4 miliarde de kilometri, a anunțat Agenţia Spaţială Europeană.
Sonda a fost lansată de Agenţia Spaţială Europeană în 2004 şi este prima care se va roti în jurul unei comete şi apoi se va aşeza pe nucleul acesteia.
Timp de un an de zile sonda Rosetta va gravita la o distanță de doar 100 de kilometri în jurul cometei 67P (4 km lungime și 3,5 km lățime) și va urmări călătoria acesteia în jurul Soarelui.
Dacă nu vor exista probleme în funcționarea sondei, în luna noiembrie este planificată şi trimiterea de la bordul Rosettei a unui modul denumit "Philae" pe suprafaţa cometei.
"Philae" are misiunea de a cauta urme de viaţă sau de molecule organice, pentru a verifica ipoteza potrivit căreia viaţa ar fi fost adusă pe Pământ de o cometă care s-a prăbuşit pe suprafaţa planetei.
Video: Cum orbitează sonda o cometă. Sursa: Youtube/ESA.
De asemenea sonda Rosetta va monitoriza timp de un an modul în care structura cometei se schimbă pe măsură ce apropierea de soare duce la creşterea temperaturii.
Sonda europeană Rosetta a intrat în 2011 în "hibernare" pentru o perioadă de 31 de luni.
Sonda a fost "trezită" pe 20 ianuarie 2014, cu scopul de a ajunge câteva luni mai târziu la destinaţia ei finală, cometa 67/P Churyumov-Gerasimenk.
Potrivit AFP, această misiune de "arheologie spațială" și-a luat numele de la Rosetta, un fragment dintr-o stelă egipteană, piatra care l-a inspirat pe Champollion să descifreze hieroglifele egiptene, la începutul secolului al XIX-lea.
Cometa 67P/Churiumov-Gerasimenko nu este vizibilă cu ochiul liber și orbitează soarele o dată la şase ani.
“Hello, Comet!” pic.twitter.com/mvFIxGWC8y
— ESA Rosetta Mission (@ESA_Rosetta) August 6, 2014