Satelitul european GOCE şi-a încheiat misiunea
Satelitul european GOCE, cu o greutate de peste o tonă, s-a dezintegrat în straturile superioare ale atmosferei terestre, informează luni Agenţia Spaţială Europeană.
11 Noiembrie 2013, 10:19
Satelitul european GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer), cu o greutate de peste o tonă s-a dezintegrat în straturile superioare ale atmosferei terestre, informează luni Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Satelitul a intrat în atmosfera Pământului undeva deasupra teritoriului dintre Siberia, partea de vest a Oceanului Pacific, partea de est a Oceanului Indian şi Antarctica, potrivit site-ului ESA.
Cea mai mare parte a satelitului s-a dezintegrat, dar se estimează că fragmente de satelit au ajuns pe Pământ fără să fi cauzat daune.
"Satelitul GOCE care cântăreşte o tonă este doar o mică parte din cele 100-150 de tone de deşeuri spaţiale care intră anual în atmosfera terestră", spune directorul Departamentului de monitorizare a deşeurilor spaţiale din cadrul ESA, Heiner Klinkrad.
Ultimul contact cu satelitul a fost stabilit în noaptea de duminică spre luni, când staţia de comunicare spaţială cu Antarctica a primit informaţii despre temperatura bateriilor şi a computerului.
În acel moment, satelitul se afla la o altitudine de mai puţin 120 km, iar după aceea s-a pierdut contactul cu GOCE.
Supranumit şi "Ferrari-ul spaţiului" datorită formei aerodinamice, satelitul GOCE a cartografiat variaţiile înregistrate de gravitaţia terestră cu o precizie de neegalat, potrivit ESA.
Oamenii de ştiinţă au exploatat aceste date transmise de GOCE pentru a alcătui prima hartă din lume de înaltă rezoluţie a frontierei dintre scoarţa terestră şi manta, denumită "moho" şi pentru a detecta undele sonore produse de puternicul seism care a lovit Japonia pe 11 martie 2011.
GOCE a fost lansat în martie 2009 de pe cosmodromul Pleseţk cu ajutorul unei rachete ruseşti Rokot, varianta modificată a rachetei balistice intercontinentale UR-100N, contribuind prin datele pe care le-a furnizat la întocmirea unei hărţi de mare exactitate privind gravitaţia Terrei.