Rembrandt, omagiat de Google
Google marchează 407 ani de la naşterea lui Rembrandt. Noul logo prezintă un autoportret al pictorului olandez. În versiunea românească în loc de "407 ani" este scris "470 de ani".
15 Iulie 2013, 12:51
Rembrandt Harmenszoon van Rijn a fost un pictor şi gravor olandez din secolul al XVII-lea, fiind considerat unul dintre cei mai mari artişti de gen din istorie.
Google sărbătoreşte, luni, 407 ani de la naşterea sa.
Noul logo al motorului de căutare înfăţişează un autoportret al pictorului olandez şi este reprezentat sub forma unei picturi, în care portretul lui Rembrandt înlocuieşte cea de-a doua literă "G".
De asemenea, cuvântul "Google" este realizat ca o gravură, în fundal.
În versiunea românească a logoului Google apare o eroare, în loc de "407 ani" de la naşterea lui Rembrandt van Rijn fiind scris "470 de ani".
Rembrandt a trăit în epoca numită "vârsta de aur olandeză", perioadă în care cultura, ştiinţa, comerţul şi influenţa politică a Olandei au atins apogeul.
Este autorul a 600 picturi, 300 gravuri şi peste 2.000 desene.
Încasări record în cadrul licitaţiilor internaţionale de artă
Maestru al tehnicii de clar-obscur, Rembrandt a fost "singurul pictor care şi-a putut permite să amestece noroiul cu strălucirea ochilor, focul cu cenuţa sau să facă culorile să strălucească proaspăt, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis", după cum spunea istoricul de artă francez Élie Faure.
Printre cele mai importante lucrări ale lui Rembrand se numără: "Lecţia de anatomie a doctorului Tulp", "Ospăţul lui Baltazar" sau "Rondul de noapte".
În ultimii ani, lucrările sale au stabilit recorduri în cadrul licitaţiilor internaţionale de artă, scrie Mediafax.
În decembrie 2009, un portret de Rembrandt a fost adjudecat pentru 22 de milioane de euro, la o licitaţie organizată la Londra de casa Christie's.
Recordul precedent pentru o lucrare de Rembrandt a fost stabilit de "Portretul unei femei de 60 de ani", vândut pentru 19,8 milioane de lire sterline la o licitaţie organizată de casa Christie's, la Londra, în decembrie 2000.