Rata pirateriei în România "a ajuns în 2010 la 64%"
Într-un studiu global al Business Software Alliance se arată că valoarea comercială a software-ului nelicenţiat instalat pe computerele personale din România a atins 195 milioane dolari în 2010.
Articol de Ioana Dogaru, 12 Mai 2011, 19:55
Valoarea comercială a software-ului nelicenţiat instalat pe computerele personale din România a atins 195 milioane dolari în 2010, corespunzătoare unei rate a pirateriei de 64%, potrivit unui studiu global al Business Software Alliance (BSA) pentru anul 2010, care evaluează situaţia pirateriei software în întreaga lume.
În 2009, pierderile cauzate de pirateria aplicaţiilor pentru PC-uri au fost în România de 183 milioane dolari, informează Mediafax.
Comparativ cu anul precedent, rata pirateriei a scăzut însă în România cu un punct procentual, de la 65%.
În comparaţie cu 2006, rata pirateriei din România a scăzut cu cinci puncte procentuale.
La nivel global, valoarea comercială a aplicaţiilor informatice piratate a crescut cu 14% anul trecut, atingând nivelul record de 58,8 miliarde dolari.
Deşi arată că, la nivel global, utilizatorii sunt conştienţi de valoarea software-ului licenţiat, comparativ cu cel piratat, fiind recunoscut ca sigur şi de încredere, studiul subliniază că mulţi utilizatori nu ştiu în ce măsură metode des întâlnite de achiziţie software, precum cumpărarea unui singur program licenţiat pentru mai multe calculatoare sau descărcarea unui program dintr-o reţea peer-to-peer, sunt legale sau ilegale, informează Agerpres.
Cele mai ridicate rate al pirateriei au fost înregistrate anul trecut în Georgia (93%), Zimbabwe (91%), Bangladesh şi Moldova (ambele cu 90%), iar cele mai reduse au fost în SUA, Japonia şi Luxemburg (fiecare 20%), urmate de Noua Zeelandă (22%) şi Australia (24%).
Din punct de vedere regional, cea mai mare rată a pirateriei, de 64%, a fost consemnată anul trecut în Europa Centrală şi de Est, unde s-a menţinut la nivelul anului anterior, şi în America Latină, unde a urcat cu un punct procentual.
Studiul pentru anul 2010 este al 8-lea studiu global despre pirateria software realizat de BSA în parteneriat cu IDC, lider în domeniul cercetării de marketing şi al prognozelor în industria IT.
Metodologia utilizată include 182 de tipuri de date măsurate pentru 116 ţări şi regiuni din întreaga lume.
În plus, studiul din acest an include un sondaj de opinie printre utilizatorii de PC-uri, axat pe atitudinile şi comportamentele sociale legate de pirateria software, realizat de Ipsos Public Affairs.
În realizarea studiului de anul acesta, BSA a colaborat cu Ipsos Public Affairs pentru a chestiona peste 15.000 de companii şi utilizatori individuali.
Chestionarele au fost aplicate online sau prin interviu direct în 32 de pieţe reprezentative din punct de vedere global pentru nivelul de dezvoltare IT, poziţie geografică şi diversitate culturală.
Business Software Alliance este o organizaţie non-profit creată în scopul promovării intereselor industriei de software şi a partenerilor din industria de hardware.