Varşovia: Summitul Iniţiativei celor Trei Mări cu priorităţi pentru următorii 10 ani
Reuniunea a fost convocată de Polonia, care a lansat organizaţia împreună cu Croaţia în 2015 şi vor fi stabilite priorităţile pentru următorii 10 ani.

Articol de Radio România Actualităţi, 28 Aprilie 2025, 23:04
La Varşovia se desfăşoară timp de două zile, Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, organizaţie din care fac parte 13 ţări situate între Mările Adriatică, Neagră şi Baltică. Reuniunea a fost convocată de Polonia, care a lansat organizaţia împreună cu Croaţia în 2015 şi vor fi stabilite priorităţile pentru următorul deceniu.
Trimisul special al RRA, Oana Bâlă, a transmis detalii de la Varşovia:
La Summitul Iniţiativei celor Trei Mări din capitala Poloniei se aşteaptă ca preşedinţii celor 13 ţări participante să se concentreze asupra bilanţului după zece ani de la înfiinţarea formatului, dar şi să stabilească direcţia pentru următorul deceniu. Liderii reuniţi la Varşovia, printre care şi preşedintele interimar Ilie Bolojan, vor analiza modul în care iniţiativa trebuie să se dezvolte într-un context regional complex, cum pot fi impulsionate investiţiile şi implementate proiectele strategice de interconectare. Summitul este însoţit de Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, o platformă pentru întărirea relaţiilor economice şi a cooperării în afaceri.
În marja summitului, ministrul român al energiei, Sebastian Burduja, a avut o întrevedere cu secretarul american al Departamentului pentru Energie, Christopher Allen Wright, şi a scris apoi pe o reţea de socializare că a fost o discuţie esenţială pentru viitorul energetic al României şi al regiunii noastre. Sebastian Burduja a reafirmat angajamentul comun pentru dezvoltarea proiectelor strategice care vor duce la transformarea României într-un hub energetic regional puternic, rezilient şi sustenabil, în parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. Cei doi oficiali au vorbit, printre altele, despre reactoarele nucleare modulare de mici dimensiuni de la Doiceşti, unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, energia geotermală, dar şi despre potenţialul ţării noastre pentru producţia de gaz.
Iniţiativa celor Trei Mări a reunit la început 12 state, printre care şi România, cărora li s-a alăturat Grecia, iar Ucraina şi Republica Moldova sunt ţări participante asociate. Iniţiativa are ca obiectiv creşterea convergenţei şi a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică, prin creşterea interconectivităţii în regiune pe axa nord-sud, în domeniile energiei, transportului şi cel digital. Aceasta vizează, totodată noile investiţii, creşterea economică şi securitatea energetică.