Povestea Rotii – Istoria Marcilor Auto: Alfa Romeo
Fabrica de Automobile din Lombardia cu acronimul ALFA s-a deschis la Milano în 1910.
Articol de Alex Lancuzov, 22 Martie 2017, 19:14
Fabrica de Automobile din Lombardia cu acronimul ALFA s-a deschis la Milano în 1910. Un inginer francez alături de investitori din Italia au pus bazele companiei pe porțile căreia, în același an, ieșea modelul ALFA 24, o mașină cu motor de 4000 centimetri cubi, foarte apreciată pentru performanțele sale. Tot atunci este aleasă și emblema care a rezultat din fuziunea a două steme: Crucea Roșie pe fondul alb aparținea primăriei din Milano iar șarpele pe un fond albastru deschis era stema familiei Visconti, cea care a condus orașul în secolul al XIV-lea. Cele două simboluri au fost închise într-un inel metalic care cuprinde și două noduri aparținând dinastiei de Savoia.
În 1913, se comercializează al doilea model, o berlină cu șase litri și 70 de CP care a intrat direct și în cursele auto. În 1915 denumirea se schimbă în ALFA ROMEO după ce la conducerea fabricii a venit Nicola Romeo, un antreprenor din Napoli care avea afaceri cu echipamente pentru mine. Inginerul Nicola Romeo adaptează producția pentru susținerea efortului de război iar la uzina milaneză se produc motoare de avioane, aruncătoare de flăcări și bineînțeles muniție. După război până la revenirea la producția auto, la fabrica din Portello se fac tractoare, mașini de foraj și echipamente de cale ferată.
În anii 20, cu ajutorul unui inginer adus de la FIAT, fabrica renaște prin modelul TORNADO, un bolid cu motor din aliaj ușor, bujii centrale și două axe cu came. Aducea multe inovații tehnice pentru acele vremuri și a câștigat mai multe curse, printre piloți fiind chiar Enzo Ferrari. Ajuns la conducerea Italiei, Mussolini trece fabrica în proprietatea statului și lansează o nouă linie pentru mașini de lux desenate de Pininfarina. În anii 50 au urmat modelele: Giulietta un cupe care sintetiza rafinamentul mărcii și 1900 o berlină de serie cu care două șoferițe au ajuns în 1958 până la Polul Nord.