''Nu mai este timp pentru tergiversare''
Temperatura oceanelor a crescut la un nivel record, avertizează Organizaţia Naţiunilor Unite.
Articol de Florin Lepădatu, 29 Martie 2019, 09:54
Temperatura oceanelor a crescut la un nivel record, avertizează Organizaţia Naţiunilor Unite, care îşi exprimă îngrijorarea în ceea ce priveşte riscurile asupra vieţii marine în contextul schimbărilor climatice, potrivit France Presse.
ONU a indicat că perioada 2015-2018 a fost cea mai călduroasă din istoria înregistrărilor meteorologice.
În raportul referitor la starea climei globale, Organizaţia Meteorologică Mondială oferă precizări în ceea ce priveşte multiplicarea ''manifestărilor fizice'' ale schimbărilor climatice, cum ar fi fenomenele meteo extreme.
Documentul detaliază, de asemenea, impactul socio-economic tot mai crescut al acestora.
Astfel, conţinutul termic al oceanelor a atins noi maxime în 2018 la adâncimi cuprinse între 0 şi 700 de metri (unde cele mai vechi înregistrări datează din 1955) şi între 0 şi 2.000 de metri (cele mai vechi înregistrări datând din 2005), ''pulverizând recordurile din 2017''.
Suprafaţa banchizei din regiunea arctică a fost mai mică decât în mod normal pe parcursul întregului an 2018, cu recorduri de scădere înregistrate în ianuarie şi februarie.
La finele lui 2018, suprafaţa gheţarilor marini, ca medie zilnică, a fost una dintre cele scăzute observate vreodată.
"Datele prezentate în acest raport sunt foarte îngrijorătoare.
Ultimii patru ani sunt cei mai calzi înregistraţi vreodată, iar temperatura medie la suprafaţa globului în 2018 era cu circa 1 grad Celsius mai mare decât în epoca preindustrială", a subliniat secretarul general ONU, Antonio Guterres.
''Nu mai este timp pentru tergiversare'', a adăugat acesta.
Potrivit raportului, în 2018, cea mai mare parte dintre pericolele naturale, cărora le-au căzut victime aproape 62 de milioane de persoane, au fost legate de condiţiile meteorologice şi climatice extreme.
În mod similar, în trecut, inundaţiile erau fenomenele care afectau numărul cel mai mare de persoane, peste 35 de milioane.