"Noaptea Cercetătorilor Europeni"
"Noaptea Cercetătorilor Europeni" este un proiect iniţiat de Comisia de Cercetare a Uniunii Europene în 2005, şi se desfăşoară în aceeaşi zi în toate ţările membre şi afiliate.
30 Septembrie 2017, 08:48
În Capitală şi în 16 oraşe din ţară se celebrează "Noaptea Cercetătorilor Europeni", un eveniment care îşi propune să convingă publicul larg că munca de cercetător este foarte interesantă.
"Noaptea Cercetătorilor Europeni" este un proiect iniţiat de Comisia de Cercetare a Uniunii Europene în 2005, şi se desfăşoară în aceeaşi zi în toate ţările membre şi afiliate.
Rezultatul dorit pe termen lung este de a atrage noua generaţie către munca de cercetare şi o carieră în acest domeniu, în interiorul Uniunii Europene.
La Tulcea, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare "Delta Dunării" au început manifestările de acest gen, chiar de la miezul zilei, cu ateliere dedicate celor mici - după cum transmite corespondentul nostru Irinel Călin.
-: Fiecare disciplină are câţiva oameni care studiază în profunzime unele lucruri şi ajută la evoluţie.
Reporter: Aşa a început fiecare prezentare a Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare "Delta Dunării" din Tulcea, făcută de către doctorul Ştefan Răileanu elevilor participanţi astăzi la evenimentul "Noaptea Cercetătorilor". Pentru că numărul solicitărilor a fost unul foarte mare, de ordinul miilor, evenimentul a demarat mai devreme cu cei mai mici dintre elevi.
-: Am învăţat despre apă şi ce teste se fac pe ea.
-: Şi despre diferite substanţe.
Reporter: Cum ar fi...
-: Erau cuvinte complicate.
-: Şi am văzut formule ciudate.
Reporter: Formule chimice?
-: Da.
Reporter: Fostul guvernator al Deltei Dunării, Edward Bratfanof, a coordonat activitatea din acest an, iar oferta pentru oaspeţi a fost una foarte generoasă.
Edward Bratfanof: Avem patru, cinci, şase, ateliere la parter, un atelier de prezentări şi filmuleţe, la etaj, cu concursuri, întrebări, premii, şi două ateliere în curtea institutului. Staţia meteo este prezentată şi caii sălbăticiţi din Delta Dunării, un atelier de teledetecţie, cu o prezentare de drone, foarte interesant, unde copiii au pus foarte multe înrebări.
Reporter: Porţile institutului de ceercetare din Tulcea rămân deschise până aproape de miezul nopţii, la eveniment fiind aşteptaţi după lăsarea serii şi adulţi, nu doar copii.
Realizator: La Braşov, "Noaptea Cercetătorilor Europeni" a fost organizată în curtea Colegiului Naţional Andrei Şaguna. Elevii şi studenţii şi-au prezentat invenţiile şi inovaţiile la care au lucrat în ultimele luni, printre care şi un robot multifuncţional realizat în mare parte pe o imprimantă 3D, spun Adrian şi Victor, elevi în clasa a XII-a.
-: Am pregătit pentru ceastă seară standul de robotică, şi vreau să le arătăm oamenilor cum am lucrat noi. Avem imprimanta 3D, roboţelul pe care l-am construit pentru competiţia de anul acesta.
-: A fost foarte greu, a fost printat 3D şi am primit premiul întâi pentru inovaţie, pentru acest lucru.
-: Suntem doar nişte tineri pasionaţi cărora ne place să lucrăm cu tehnologia, să programăm.
-: De la jumătatea primului semestru până la sfârşitul anului, am venit în fiecare sâmbătă la şcoală şi foarte multe ore de lucru, adică pasiune plus muncă, am stat cred că zile întregi, de la 7:00 dimineaţa, la 7:00 seara, la şcoală, până ne dădea paznicul afară.