NASA face noi descoperiri
Agenţia spaţială americană a descoperit în premieră opt planete care orbitează în jurul aceleiaşi stele, o stea îndepărtată numită Kepler-90.
Articol de Florin Lepădatu, 15 Decembrie 2017, 08:39
Agenţia spaţială americană a descoperit în premieră opt planete care orbitează în jurul aceleiaşi stele, o stea îndepărtată numită Kepler-90, aflată la o distanţă de 2.545 de ani lumină de Pământ, în constelaţia Dragonul, relatează CNN.
Este prima stea în jurul căreia orbitează la fel de multe planete ca şi în jurul soarelui nostru, iar cercetătorii cred că este prima din multele care vor fi descoperite.
Cercetătorii ştiau din 2013 că şapte planete orbitează în jurul stelei, dar cu ajutorul Google Artificial Intelligence, care a analizat datele obţinute de telescopul Kepler al NASA, a fost descoperită a opta planetă.
De la lansarea sa în 2009, Kepler a urmărit peste 150.000 de stele într-o parte a cerului pentru a stabili candidatele la statutul de exoplanete, plecând de la scăderea strălucirii stelelor atunci când potenţiale planete trec prin faţa lor.
Kepler a adunat o bază de date de 35.000 de posibile semnale indicând planete.
Noua planetă a fost denumită Kepler-90i şi nu este un mediu ospitalier.
Este relativ mică, toridă şi stâncoasă, rotindu-se în jurul soarelui ei o dată la fiecare 14,4 zile.
În sistemul nostru solar, cea mai apropiată planetă de Soare, Mercur, efectuează o rotaţie completă o dată la 88 de zile.
Ea a devenit a opta planetă dintr-un sistem descoperit iniţial de telescopul Kepler în 2013, primul sistem solar cu şapte planete descoperit.
Alte sisteme solare au însă mai multe şanse să susţină viaţa decât Kepler-90, în care toate cele opt planete orbitează faţă de soarele lor la o distanţă mai mică decât Pământul faţă de Soare.
"Cu circa 30 % mai mai mare decât Pământul, Kepler-90i este atât de aproape de stea că temperatura medie la suprafaţă se crede că depăşeşte 427 de grade Celsius, ca şi pe Mercur", a precizat NASA într-un comunicat.