NASA a dat publicităţii imaginea primei flori crescute în afara Terrei
Experimentul, realizat pe Staţia Spaţială Internaţională, utilizează sistemul Veggie, care are la bază LED-uri care stimulează creşterea plantelor.
Articol de Ianna Ioniţă, 19 Ianuarie 2016, 06:42
O floare delicată, cu 13 petale portocalii, protejate de sepale retrase discret, pentru a permite ochiului să se bucure de pata cochetă de culoare strecurată printr-o bogăţie de frunze lungi şi rotunjite la capăt.
O adevărată operă de artă, menită să bucure nu numai privirea, ci şi simţul olfactiv. Şi încă nu este totul.
Pentru că, nu, acolo, în spaţiul extraterestru, pe Staţia Spaţială Internaţională, SSI, astronauţii nu prea au timp de artă pentru artă, ci sunt cât se poate de practici.
Echipa de pe SSI a atins un nou prag al talentului ei agronomic, reuşind să aducă la stadiul de înflorire cârciumărese din specia Zinnia elegans, comestibile.
"Este pentru prima dată când înfloresc plante în afara atmosferei terestre", exclamă admirativ site-ul 7sur7.be.
Performanţa anterioară a astronauţilor a fost realizarea unei culturi de salată în spaţiul extraterestru.
Evenimentul s-a produs în luna august anul trecut, iar suculenta plantă, atât de comună pe bătrâna planetă, s-a dovedit la fel de valoroasă ca trufanda în spaţiul cosmic.
"Aceste plante sunt foarte fragile, aşa că a fost ceva mai complicat să le creştem" - spune Trent Smith, mamanger al Veggie Project - "pentru că au fost şi etape în care se părea că încercările vor eşua, dar obiectivul a fost atins şi echipa a reuşit să recolteze flori comestibile".
"Dacă acest lucru funcţionează, vom reuşi poate să ne cultivăm propriile roşii în spaţiu" - a adăugat el.
Atât salata, cât şi floarea au fost crescute prin sistemul Veggie, dezvoltat de Orbital Technologies Corp. (ORBITEC), ce include LED-uri roşii, albastre şi verzi, capabile să stimuleze creşterea plantelor.
La o oră după ce astronautul NASA Scott Kally a postat pe contul său de Facebook imaginea florii, a strâns peste 20.000 de aprecieri şi a fost distribuită de peste 5.200 de ori.
Dacă pe pământ înflorirea micii flori portocalii este o întâmplare cât se poate de banală, pentru oamenii de ştiinţă, astronauţi şi viitoarele misiuni, reprezintă un pas imens.
Dezvoltarea unor asemenea culturi în spaţiu ar putea contribui la organizarea unor misiuni mai lungi în locuri mai îndepărtate din spaţiul extraterestru, permiţând NASA să afle mai multe despre univers.
"Da, există şi alte forme de viaţă în spaţiu" - a glumit Scott Kally pe Twitter.