Sebastian Burduja: Nu se susţine acest scenariu al dublării sau al exploziei preţurilor
În România, preţul mediu al energiei electrice a fost al patrulea cel mai ridicat din Uniunea Europeană în martie.

Articol de Radio România Actualităţi, 02 Aprilie 2025, 08:08
Energia fotovoltaică a doborât un nou record în producţia de electricitate a Europei în luna martie, pentru a treia lună la rând, potrivit datelor Eurelectric, asociaţia de profil a industriei la nivel european. Creşterea producţiei de energie fotovoltaică, combinată cu îmbunătăţirea producţiei centralelor nucleare şi vremea blândă, a dus la scăderea preţurilor până la 90 de euro pentru un megawatt oră, de la un nivel de 126 de euro în februarie.
În pofida acestor progrese, preţurile rămân cu 51% mai mari faţă de anul trecut, în principal din cauza creşterii tarifelor la gaze. În România, preţul mediu al energiei electrice a fost al patrulea cel mai ridicat din Uniunea Europeană în martie. Cu un preţ mediu zilnic de 106, 5 euro pentru un megawatt oră., România a fost depăşită doar de Irlanda, Italia şi Ungaria. Faţă de martie 2024, preţul este mai mare cu aproximativ 70%. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că nu există temeri ca preţuri la energie să crească substanţial în următoarele luni. În plus, Guvernul a pregătit măsuri pentru a-i susţine pe românii vulnerabili prin prelungirea plafonării facturilor până la 1 iulie.
Sebastian Burduja: ”Nu se susţine acest scenariu al dublării sau al exploziei preţurilor. Trebuie să ţinem, totuşi, cont că avem aceleaşi preţuri plafonate de doi ani şi jumătate, poate trei ani de zile, pe termen ceva mai lung. Sigur, investiţiile, finalizarea lor, mai multă energie în piaţă, energie produsă în România, toate aceste lucruri vor duce, cu siguranţă, la preţuri mai bune la consumatorul final.
Preţul la clientul final, preţul din facturi depinde de multe variabile care nu sunt în controlul României: evoluţia conflictului din Ucraina, energia disponibilă pe piaţa noastră regională. Important este că Guvernul României îşi păstrează obiectivul de a-i proteja pe românii în sărăcie energetică şi, de asemenea, este pregătit să intervină dacă se impune.”/editor Florin Lepadatu/