Microcipurile, viitorul în medicină
Cercetătorii din Zurich au realizat un cip care poate fi folosit în diagnosticarea bolilor.
Articol de Paul Poteraşi, 20 Noiembrie 2009, 15:49
Cercetători din cadrul Laboratorului de Cercetare IBM din Zurich au demonstrat că un cip minuscul de silicon poate fi folosit în diagnosticarea a zeci de afecţiuni şi maladii.
Cipul este prevăzut cu o reţea fină de canale. O picătură de sânge introdusă în cip este condusă prin aceste canale minuscule, fiind semnalizaţi markerii de boli.
Micul dispozitiv nu se bazează pe acţionarea mecanică a fluidelor, ci pe tendinţa naturală a acestora de a curge prin mici canale.
Cipul are un design simplu şi flexibil şi poate fi utilizat în diverse diagnosticări, folosind o cantitate redusă de sânge, iar rezultatele sunt livrate mai rapid decât prin orice altă metodă de laborator.
"În mod normal efectuarea acestor investigaţii ar dura în cel mai bun caz o oră. Folosind acest cip obţinerea rezultatelor analizelor nu va dura mai mult de câteva minute" a declarat doctorul Gervais.
În ultimii ani, cercetările de laborator s-au axat, în principal, pe studierea posibilităţilor chimice şi medicale ale aşa-numitelor dispozitive microfluidice, care conţin de la câteva zeci până la mii de micro-canale prin care fluidele pot circula.
Odată cu perfecţionarea metodelor de producţie a acestor dispozitive, a crescut şi potenţialul de complexitate