La Moscova, din cauza căldurii, au înflorit ghioceii
Potrivit AFP, Rusia se încălzeşte într-un ritm de două ori mai rapid decât restul lumii, a anunţat vineri ministrul Mediului din Rusia.
Articol de RADOR, 25 Decembrie 2015, 19:52
Potrivit AFP, Rusia se încălzeşte într-un ritm de două ori mai rapid decât restul lumii, a anunţat vineri ministrul Mediului din Rusia, declaraţii care reprezintă un semnal de alarmă în privinţa riscului aparaţiei inundaţiilor şi a incendiilor de vegetaţie la nivel naţional.
Potrivit unui raport guvernamental referitor la protecţia mediului, temperaturile în Rusia au crescut cu 0,42 de grade Celsius la fiecare zece ani, de 2,5 ori mai mult faţă de tendinţa globală de 0,17 grade.
"Schimbările climatice conduc la creşterea fenomenelor meteo periculoase", a declarat ministrul într-un comentariu la adresa raportului publicat vineri. Au existat 569 de astfel de fenomene în Rusia în anul 2014, "cel mai mare număr de fenomene de înregistrat din momentul în care s-a început monitorizarea", a menţionat ministrul, inclusiv inundaţiile dezastruoase de anul trecut şi "deficitul de apă" înregistrat la est de Lacul Baikal, fenomen care a condus la o "creştere catastrofală a incendiilor".
Preşedintele Putin îşi exprimă foarte rar părerea în privinţa schimbării climatice, fiindu-i cunoscută opinia din trecut potrivit căreia "un pic de căldură nu ar dăuna ţării", considerând-o ca pe un avantaj chiar pentru dezvoltarea zonei arctice.
Experţii au avertizat, totuşi, că încălzirea ar putea dăuna infrastructurii energetice aflată în terenurile îngheţate din Siberia şi, totodată, ar mări şi posibilitatea apariţiei altor riscuri.
Potrivit raportului, în timp ce întreg teritoriul Rusiei se încălzeşte, există totuşi zone din Estul îndepărtat şi din Sudul Siberiei care se confruntă cu ierni aspre. Incendiile scăpate de sub control şi gravele inundaţii au avut loc în Rusia în aproape fiecare an din această decadă, iar ministrul pentru situaţii de urgenţă a admis în cursul lunii octombrie că trebuie abordată o nouă strategie.
"Există noi ameninţări din cauza schimbărilor climatice", a anunţat Vladimir Puchkov, ministrul rus pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în luna octombrie şi a mai precizat că trebuie luate "noi măsuri pentru protejarea infrastructurii". Ministrul a mai precizat că stratul de permafrost (sol îngheţat tot timpul anului - n.tr.) se micşorează, există seisme unde nu existau înainte, au loc alunecări de teren, viituri etc.
Națiunile lumii au convenit la începutul acestei luni la Paris asupra unui acord climatic care stabilește obiectivul de a limita încălzirea globală la "mult sub" două grade Celsius peste nivelurile preindustriale, deși experții avertizează că angajamentele privind reducerea emisiilor sunt luate puțin prea târziu.
În Rusia, deşi totalul emisiilor de gaze de seră nu a crescut în ultimii cinci ani, emisiile de noxe de la autovehicule sunt în creştere, jumătate dintre vehiculele din transportul auto fiind dotate cu motoare poluante şi ineficiente, mai precizează raportul.
Vremea la Moscova şi în zonele limitrofe oraşului a fost anormal de călduroasă în ultimele zile, cu temperaturi istorice care au doborât recorduri zilnic în ultimele săptămâni, joi înregistrându-se 8,5 grade Celsius.
Din cauza căldurii, autorităţile capitalei au închis patinoarele, în timp ce albinele au părăsit stupii, iar ghioceii au înflorit brusc în parcurile Moscovei, scrie news.yahoo.com.