Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Papa Francisc s-a stins din viaţă, anunţă Vaticanul

Primul suveran pontif latino-american avea 88 de ani.

Foto: arhivă/ vaticanews.va

Articol de Ionuţ Iamandi, 21 Aprilie 2025, 11:18

UPDATE h13.00: Editorul pe probleme religioase Remus Rădulescu a evocat în buletinul de știri de la ora 13.00 de la RRA personalitatea Papei Francisc.

AUDIO:

UPDATE h12.15: Papa Francisc este o personalitate a creştinătăţii contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel.

„Am primit, cu adâncă tristeţe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o venerabilă şi bine-cunoscută personalitate a creştinătăţii contemporane, al cărui Pontificat lasă o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice. Împărtăşim durerea provocată de această pierdere şi adresăm condoleanţe întregii Biserici Romano-Catolice. Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Care este Învierea şi Viaţa (cf. Ioan 11, 25), să odihnească sufletul Papei Francisc în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi”, se arată în mesajul Patriarhului BOR către Eminenţa Sa Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, Vatican.

UPDATE h12.10: Editorul pe probleme religioase Remus Rădulescu a explicat la RRA ce va urma în orele și zilele care vin în Biserica Catolică.

„Procedura pe care Vaticanul o declanșează în urma decesului unui papă privește, pe de o parte, pregătirile funeraliilor pontificale și, pe de altă parte, transferul conducerii bisericii către alte organisme bisericeşti. Canoanele Bisericii Catolice prevăd ca la cârma Bisericii să fie în toată această perioadă secretarul de stat al Vaticanului, care în momentul de față este Cardinalul Pietro Parolin. Vor fi nouă zile de doliu în care trupul Papei va fi expus în Catedrala San Pietro pentru ultimele omagii.

În dimineața aceasta, după constatarea decesului, care este și ea o procedură în sine, cu prezența mai multor cardinali, se trece la distrugerea inelului papal pe care Papa Francisc l-a purtat pe deget și cu care el..., era un fel de ștampilă oficială cu care făcea documentele să fie autentice. Acest inel este distrus tocmai pentru ca să nu fie falsificate alte documente în timp ce Papa este este mort.

După cele nouă zile de doliu în care bănuim că zeci de mii, sute de mii de credincioși îi vor aduce un ultim omagiu în San Pietro, în Basilica San Pietro de la Vatican, se vor organiza funeraliile papale. Papa Francisc a lăsat prin testament să fie înhumat nu în subsolul Catedralei San Pietro, acolo unde sunt înmormântați peste 100 de papi, ci în biserica Santa Maria Maggiore din Roma, una dintre bazilicile pontificale.

Adept al simplității, Papa Francisc a avut, de asemenea, a vrut de asemenea să aibă o slujbă funerară simplificată și să fie așezat într-un sicriu simplu, renunțând la cele trei sicrie, două din lemn și unul din zinc, așa cum sunt înmormântați în mod tradițional papii. După înmormântarea papei, se va organiza întâlnirea Conclavului, adică adunarea cardinalilor care au mai puțin de 80 de ani pentru alegerea unui nou papă.

Dacă stăm să ne uităm la calendar, în luna mai probabil vom şti numele noului papă care îi va urma lui Francisc, iată, decedat, astăzi, în a doua zi de Paști”, a spus Remus Rădulescu.

UPDATE h12.05: O sinteză a mesajelor trimise de liderii politici europeni a fost prezentată în buletinul de știri RRA de la ora 12.00.

UPDATE h11.50: Mai mulți lideri politici din România au vorbit de personalitatea Papei Franscisc.

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a spus că Papa Francisc a fost un simbol al smereniei, al compasiunii şi al angajamentului neobosit pentru pace şi dreptate.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că Papa Francisc rămâne pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de confesiune, apărătorul neobosit al păcii, al semenilor aflaţi în suferinţă şi al comuniunii spirituale.

Papa Francisc a fost un lider spiritual, un simbol al compasiunii, un model de bunătate, modestie şi înţelepciune, care a creat punţi între popoare, a transmis primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, unul dintre candidații la alegerile prezidenţiale de luna viitoare din România.

Papa Francisc a fost un lider care a vorbit inimii, nu numai raţiunii, un om al credinţei, păcii şi al curajului moral, a transmis un alt candidat prezidențial, Crin Antonescu.

UPDATE h11.40: Mesaje de condoleanțe sunt trimise din toată lumea.

Premierul Țărilor de Jos Dick Schoof a spus că „Papa Francisc a fost în toate privințele un om al celor mulți”. Președinta Parlamentului European Roberta Matsoli a declarat că „zâmbetul molipsitor al Papei Francisc a cucerit inimile a milioane de oameni de pe tot globul”. Președintele Israelului Isaac Herzog a menționat „compasiunea sa fără margini”, iar președintele Elveției Karin Keller-Sutter a vorbit de „Papa Francisc, avocatul neobosit al Păcii”.

UPDATE h11.30: Printre primii lideri politici care au reacționat la vestea încetării din viață a Suveranului Pontif a fost președintele Franței Emmanuel Macron. Acesta a spus că Papa Francisc a fost „un om al smereniei, de partea celor umili și neajutorați”.

UPDATE h11.25: Corespondenta Radio România Actualități în Italia, Elena Postelnicu, a spus că vestea morții Papei Francisc a fost surprinzătoare pentru italieni. În emisiunea „Dimineţi cu soare” de la RRA, ea a spus că duminică, de Paște, papa a ieșit în loja centrală a Bazilicii San Pietro din Vatican, pentru binecuvântarea Urbi et Orbi.

„Și mai mult de atât, a făcut o plimbare de 15 minute, în mijlocul celor peste 50 000 de pelerini aflați în piață. Noi, chiar noi, ca jurnaliști, nu ne așteptam să îl vedem în piață, pentru atât de mult timp și practic, cu papamobil nu mai făcuse o astfel de ieșire din decembrie 2024, din călătoria sa apostolică de la Corsica. Cu siguranță, toți vrem să știm ce va urma. Vaticanul va intra într-o perioadă de tranziție numită Sede Vacante, timp în care Colegiul Cardinalilor va administra temporar treburile Bisericii, fără a putea lua decizii majore.

Trupul Papei va fi îmbrăcat în veșminte papale și expus pentru omagii în Bazilica San Pietro. Perioada de doliu, cunoscută sub numele de Novendiale durează nouă zile, timp în care vor avea loc slujbe de pomenire în întreaga lume catolică. Spre deosebire de predecesorii săi, Francisc a solicitat o ceremonie funerară simplificată, alegând să fie îngropat într-un sicriu, într-un singur sicriu, renunțând la tradiționalele trei. Întotdeauna au fost trei sicrie.

De asemenea, a optat pentru a fi înmormântat la Santa Maria Maggiore din Roma, în loc de Grotele Vaticanului. În sicriul său va fi probabil inclus un tubul metalic, cu un rogito, un document care rezumă viața și pontificatul său. Două-trei săptămâni după funeralii, Colegiul Cardinalilor se va reuni în Capela Sixtină pentru Conclav, procesul extrem de secret prin care se alege un nou Papă. Cardinalii sub 80 de ani vor vota în mai multe runde, până când un candidat obține o majoritate de două treimi. Votul este marcat, așa cum știm, prin semnale de fum negru, pentru un vot fără rezultat, sau alb pentru alegerea unui nou papă. O dată desemnat, noul Papă va fi anunțat de la balconul Bazilicii San Pietro cu celebra frază latina 'Habemus Papa, Avem un papă!' Oricum, acum e prea devreme să vorbim despre aceste momente”, a mai spus corespondenta RRA în Italia, Elena Postelnicu.

UPDATE h11.20: Papa Francisc a fost primul papă originar de pe continentul american și primul papă iezuit, a spus la RRA Remus Rădulescu, corespondentul postului pe probleme religioase. El a prezentat un portret sumar al suveranului pontif.

„Jorge Mario Bergolio era arhiepiscop de Buenos Aires atunci când a fost ales Suveran Pontif, la 13 martie 2013, după ce predecesorul său, Benedict al XVI-lea, demisionase. Papa Francisc s-a aflat în situația inedită de a conduce Biserica Catolică, în timp ce un alt papă onorific era în viață. Încă de la începutul pontificatului s-a remarcat ca un papă adept al simplității și apropiat de credincioși, cărora le cerea în repetate rânduri să se roage pentru el. A făcut-o și în primul său mesaj rostit din balconul Catedralei Sfântul Petru, după ce a fost ales.

Într-o notă glumeață, Papa Francisc s-a numit pe sine un papă venit de la capătul lumii și a cerut binecuvântarea credincioșilor înainte să o pronunțe el. Adept al simplității, Papa Francisc a refuzat să locuiască în apartamentele pontificale, preferând să fie cazat în hotelul Cardinalilor din Vatican, Casa Santa Marta.

În timpul pontificatului său, Papa Francisc a trebuit să gestioneze criza abuzurilor sexuale ale clericilor asupra minorilor. Pentru aceasta a creat o comisie pontificală care să cerceteze cazurile de pedofilie și să ia măsuri în sprijinul victimelor.

Papa Francisc a fost al doilea Suveran Pontif care a vizitat România, după Ioan Paul al II-lea. Între 31 mai și 2 iunie 2019, el s-a aflat în mijlocul credincioșilor catolici din București, Iași, Șumuleu Ciuc și Blaj. În cursul vizitei, Papa Francisc a prezidat slujba de beatificare a celor șapte episcopi greco-catolici morți în închisorile comuniste, care a avut loc pe Câmpia Libertății din Blaj.

Preocupat de realizarea unității creștine, Papa Francisc a pledat, în ultimul an al pontificatului său pentru instituirea unei date comune a sărbătoririi Paștelui de către toate confesiunile”, a spus Remus Rădulescu.

_______________________________

Papa Francisc s-a stins din viaţă, potrivit Vaticanului, citat de Reuters.

El a murit în această dimineață, puțin înainte de ora locală 08.00, la reședința papală Santa Marta din Vatican, a precizat biroul de presă de la Vatican.

Primul suveran pontif latino-american avea 88 de ani, iar în cei 12 ani ai pontificatului său a suferit de mai multe afecţiuni de sănătate.

Duminică, 20 aprilie, papa Francisc a primit vizita scurtă a vicepreședintelui american James David Vance. Întâlnirea din Casa ”Sfânta Marta” a avut o durată de câteva minute, înainte de ora Romei 12:00, și a oferit ocazia unui schimb de urări pascale.

La scurt timp, papa a transmis mesajul pascal ”Urbi et Orbi” de la balconul central al bazilicii San Pietro.

VIDEO: Ultima apariție publică a Papei Francisc.

Papa Francisc este prezentat într-un comentariu al agenției EFE preluat de Agerpres drept Suveranul Pontif „al celor defavorizaţi care a încercat să schimbe Biserica”.

El a ajuns papă în urma demisiei lui Benedict al XVI-lea. Eforturile sale s-au concentrat pe reformarea Sfântului Scaun, eliminând privilegiile cardinalilor şi făcând mai transparente finanţele necontrolate, ceea ce a creat mai mulţi duşmani în biserică. Marea sa schimbare a fost noua constituţie 'Praedicate Evangelium' (Predicaţi Evanghelia), care a schimbat administraţia Vaticanului cu noi ministere precum Evanghelizarea şi Finanţele, care au preluat controlul tuturor fondurilor pentru a evita ilegalităţile.

Marea problemă a pontificatului său a fost abuzul sexual din partea preoţilor. El a emis o serie de reguli pentru ca diocezele din întreaga lume să poată pune capăt acestui flagel. Cu toate acestea, cazuri recente au arătat că Biserica are încă multe de făcut.

Papa Francisc a introdus un nou limbaj în Biserica Catolică care, încurajată de discursurile sale şi de călătoriile sale apostolice, a început să se ocupe de cei mai nevoiaşi. Acest lucru s-a reflectat, de asemenea, în călătoriile sale, începând cu Lampedusa, mica insulă siciliană care este o 'poartă spre Europa' pentru mii de migranţi, precum şi în cele 47 de vizite internaţionale în care a atins ţări cu mici minorităţi catolice.

Sub Francisc, Biserica a început, de asemenea, să vorbească despre primirea homosexualilor şi a celor divorţaţi şi recăsătoriţi, ceea ce era de neconceput acum câţiva ani.

În timpul pontificatului său, a fost aprobat documentul de acceptare a binecuvântării cuplurilor homosexuale, pe care mulţi episcopi nu l-au acceptat şi care va fi unul dintre argumentele cheie pentru următorul pontif.

Papa celor defavorizaţi s-a născut la Buenos Aires în 1936 într-o familie de origine italiană şi şi-a început cariera în Biserică la vârsta de 21 de ani, după ce a studiat chimia. A fost hirotonit preot pe 13 decembrie 1969 şi, în plină dictatură militară argentiniană, între 1973 şi 1979, a fost trimis în Germania, de unde s-a mutat la biserica Compania de Jesus din Cordoba, Spania.

Cunoscut pentru simplitatea sa, Bergoglio a locuit singur într-un apartament de la primul etaj al clădirii Curiei de lângă Catedrala din Buenos Aires, în inima oraşului, iar în calitate de papă a părăsit apartamentele papale pentru a locui în Casa Santa Marta, o reşedinţă pentru preoţii care tranzitează Roma.

Papa Francisc a fost, de asemenea, papa care, pentru prima dată, s-a confruntat public cu cea mai ultraconservatoare zonă a Bisericii Catolice, care şi-a arătat fără ezitare opoziţia faţă de orice decizie a pontifului.

Moştenirea sa va fi reflectată în enciclicele sale şi în special în 'Laudato si', în care a făcut apel la fraternitatea universală şi la 'prietenia socială' în mijlocul conflictelor, cum ar fi războiul din Ucraina, pe care a trebuit să-l trăiască la sfârşitul vieţii sale şi în care a încercat cu toate mijloacele diplomatice aflate la dispoziţia sa să medieze, dar nu a reuşit.

De asemenea, a fost aspru criticat pentru că a denunţat violenţa împotriva poporului palestinian din Israel, cum ar fi atunci când a spus că ar trebui să se pună întrebarea dacă se comite un genocid, mai arată agenția EFE.

UE și Marea Britanie, discuții despre o reconfigurare a relațiilor
În lume 20 Aprilie 2025, 13:23

UE și Marea Britanie, discuții despre o reconfigurare a relațiilor

Președinta Comisiei Europene va discuta cu premierul britanic, la Londra, despre o reconfigurare a relațiilor, inclusiv în...

UE și Marea Britanie, discuții despre o reconfigurare a relațiilor
Negocierile dintre SUA și Iran pe tema dosarului nuclear vor continua
În lume 20 Aprilie 2025, 07:49

Negocierile dintre SUA și Iran pe tema dosarului nuclear vor continua

Teheranul participă la negocieri sub spectrul unei duble amenințări.

Negocierile dintre SUA și Iran pe tema dosarului nuclear vor continua
Kievul acuză Moscova că nu-și respectă propriul armistițiu de Paște
În lume 20 Aprilie 2025, 07:45

Kievul acuză Moscova că nu-și respectă propriul armistițiu de Paște

Ucraina a acceptat încă de acum o lună o încetare a focului necondiționată.

Kievul acuză Moscova că nu-și respectă propriul armistițiu de Paște
La Vatican a fost oficiată Vigilia Pascală, în premieră în absența Papei Francisc
În lume 20 Aprilie 2025, 07:40

La Vatican a fost oficiată Vigilia Pascală, în premieră în absența Papei Francisc

Papa Francisc și-a exprimat speranța ca duminică să poată ieși în loja centrală a bazilicii pentru a da binecuvântarea...

La Vatican a fost oficiată Vigilia Pascală, în premieră în absența Papei Francisc
Vladimir Putin anunță un "armistițiu unilateral de Paște" în conflictul din Ucraina
În lume 19 Aprilie 2025, 17:27

Vladimir Putin anunță un "armistițiu unilateral de Paște" în conflictul din Ucraina

ACTUALIZARE: Ministrul ucrainean de externe, Andri Sibiha, a declarat că Ucraina nu poate avea încredere în președintele rus...

Vladimir Putin anunță un "armistițiu unilateral de Paște" în conflictul din Ucraina
Roma: JD Vance, întrevedere cu Giorgia Meloni
În lume 19 Aprilie 2025, 11:10

Roma: JD Vance, întrevedere cu Giorgia Meloni

Giorgia Meloni: Sunt mândră să am o relație specială cu Statele Unite și cu această administrație.

Roma: JD Vance, întrevedere cu Giorgia Meloni
Europa se încălzește de două ori mai repede față de restul globului
În lume 19 Aprilie 2025, 11:03

Europa se încălzește de două ori mai repede față de restul globului

2024 a fost pentru 'Bătrânul Continent' cel mai cald din istorie.

Europa se încălzește de două ori mai repede față de restul globului
O româncă a câștigat o etapă importantă dintr-un proces intentat gigantului Tesla
În lume 18 Aprilie 2025, 17:19

O româncă a câștigat o etapă importantă dintr-un proces intentat gigantului Tesla

Faptele datează din anul 2014, când Cristina Bălan era un membru important al echipei Tesla și a semnalat o problemă de...

O româncă a câștigat o etapă importantă dintr-un proces intentat gigantului Tesla