Ascultă Radio România Actualitaţi Live

În căutarea Big Bang-ului

Cercetătorii de la CERN au reuşit după mai multe încercări eşuate să producă primele ciocniri de particule din cadrul experimentuuli Large Hadron Collider de la Geneva.

În căutarea Big Bang-ului
Acceleratorul de particule va funcţiona în următorii doi ani la jumătate din capacitatea la care a fost proiectat. Foto: cern.ch

Articol de Ionuţ Dragu, 30 Martie 2010, 10:11

Cercetătorii de la CERN au reuşit să producă primele ciocniri de particule din 2010 în cadrul experimentului LHC de la Geneva.

Oamenii de ştiinţă au reuşit să accelereze particulele până la un nivel de energie record de 3,5 Tetraelectroni Volţi, moment în care s-au produs şi primele ciocniri de electroni.

Particulele au fost introduse în sistemul experimental încă de la primele ore ale dimineţii, însă din cauza unor perturbaţii electrice la unul dintre magneţii de pe traseu, experimentul a fost reluat.

Anterior acestei perturbaţii cercetătorii au mai avut alte două tentative nereuşite de a ciocni particule, procesul fiind reluat de fiecare dată.

Cercetătorii care participă la proiectul acceleratorului de particule din Elveţia (Large Hadron Collider) încearcă prin coleziunea de particule să recreeze condiţiile existente la începutul Universului.

Potrivit estimărilor, rezultatul testului ar trebui să răspundă unora dintre cele mai mari semne de întrebare din domeniul fizicii particulelor.

Ca soluţie de compromis pentru specialiştii din fizica particulelor nerăbdători să înceapă să studieze forţele elementare ale naturii care stau la baza nucleului atomic, autorităţile Centrului European pentru Cercetare Nucleară (CERN) au decis să menţină în funcţiune instalaţia, la jumătate din putere, în următorii doi ani, în speranţa ca astfel să se obţină suficiente date experimentale pentru a putea iniţia descoperirile în domenii esoterice precum supersimetria şi materia întunecată.

Capacitatea sa de funcţionare la parametri maximi, proiectată pentru testarea frontierelor ştiinţei, nu va fi atinsă înainte de anul 2013, cu câţiva ani întârziere faţă de data planificată iniţial.

De asemenea se prevede că LHC va lua o nouă pauză tehnică în al doilea semestru al lui 2011.

Pe 19 septembrie 2008, acceleratorul a fost închis, la numai câteva zile de la pornirea sa, din cauza unei erori electrice care a dus la o scrugere accidentală de gaz de heliu în tunelul subteran al instalaţiei.

Acceleratorul a fost proiectat pentru identificarea "bozonului Higgs" - sau "particula Dumnezeu" care ar putea explica de ce materia are masă şi ar putea determina înţelegerea forţei gravitaţiei, care acţionează pe distanţe cosmice vaste.

Construirea acestui instrument ştiinţific de o precizie neegalată a durat mai mult de 12 ani, a mobilizat peste 7.000 de fizicieni şi a costat 3,76 miliarde de euro.

Cei 27 km ai circuitului acceleratorului se află la 100 m sub pământ, de o parte şi de alta a frontierei franco-elveţiene, în apropiere de Geneva.

Video: Prezentarea acceleratorului Large Hadron Collider.

Ştiinţă & Tehnologie 05 Martie 2010, 17:06

Unitatea 2 de la Cernavodă a fost repornită

Nuclearelectrica a anunţat că repornirea centralei nucleare s-a desfăşurat conform procedurilor, fără evenimente de...

Unitatea 2 de la Cernavodă a fost repornită
România 25 Februarie 2010, 18:33

Deşeuri radioactive, subiect de dispută la Cernavodă

Primăria Cernavodă acuză conducerea centralei nuclear-electrice din localitate că depozitează ilegal deşeuri radioactive.

Deşeuri radioactive, subiect de dispută la Cernavodă
Ştiinţă & Tehnologie 29 Martie 2025, 16:02

Probă de Drum – Suzuki Across PHEV

Pentru cei care își doresc un SUV hibrid solid și stilat care să asigure un echilibru bun între tehnologie și performanță, o...

Probă de Drum – Suzuki Across PHEV
Ştiinţă & Tehnologie 18 Martie 2025, 14:42

Romanian Digital Day

Eveniment din Parlamentul European este organizat de vicepreședintele legislativului comunitar, Victor Negrescu.

Romanian Digital Day
Ştiinţă & Tehnologie 16 Martie 2025, 10:30

Auto. Geely Starray, un SUV familial clasic

Construit pe platforma vărului XC 40 de la Volvo, Starray mizează pe un benzinar de 1,5 litri și 172 de Cai Putere. Cum se...

Auto. Geely Starray, un SUV familial clasic
Ştiinţă & Tehnologie 14 Martie 2025, 21:49

Ford Otosan Craiova livrează primele mașini electrice produse în România

Unul dintre cei mai mari producători de vehicule comerciale din Europa și un pionier în electrificare, Ford Otosan a...

Ford Otosan Craiova livrează primele mașini electrice produse în România
Ştiinţă & Tehnologie 27 Februarie 2025, 15:40

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova îşi extinde oferta educaţională

Din toamnă, universitatea craioveană va forma ofiţeri medici şi subofiţeri sanitari, în urma unui parteneriat încheiat cu...

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova îşi extinde oferta educaţională
Ştiinţă & Tehnologie 18 Februarie 2025, 12:09

Ranger domină topul pick-up-urilor din Europa

Ford Ranger a semnat un nou record pe piaţa camionetelor auto din Europa. De 10 ani este cel mai vândut model din segment.

Ranger domină topul pick-up-urilor din Europa