Google marchează 161 de ani de la naşterea arhitectului Gaudí
Logoul prezintă,între altele,parcul Guell, interiorul de forma scoicii din Casa Mila,un balcon al Casei Battlo şi soldaţi romani mascaţi din arhitectura catedralei Sagrada Familia.
25 Iunie 2013, 13:11
Motorul de căutare Google sărbătoreşte 161 de ani de la naşterea arhitectului Antoni Gaudí, transmite Mediafax.
Logoul de marţi prezintă parcul Guell, interiorul de forma scoicii din Casa Mila, un balcon al Casei Battlo, un horn verde al Palau Guell şi soldaţi romani mascaţi care apar în arhitectura catedralei Sagrada Familia.
Antoni Placid Gaudí i Cornet s-a născut pe 25 iunie 1852, la Reus, în Catalonia, şi a devenit celebru pentru stilul său arhitectural.
Deşi operele sale, concentrate mai ales în zona Barcelonei, au fost incluse în stilul Art Nouveau, Gaudi a reuşit să creeze un stil nou, original, inspirat din natură, cu clădiri cu elemente gotice.
Arhitectul realiza foarte rar planuri detaliate pentru arhitectura clădirilor sale, preferând să creeze modele tridimensionale la scară mică şi apoi să modeleze detaliile pe măsură ce construcţia evolua.
Gaudí şi-a făcut studiile la Barcelona.
Creaţiile lui Gaudí, influenţate de religia romano-catolică
Eusebi Güell, un industriaş bogat, este cel care l-a sprijinit în carieră, Gaudi concepând pentru acesta Palau Güell (1889), un edificiu care în prezent este înscris în lista patrimoniului mondial UNESCO.
Tot în patrimoniul UNESCO sunt înscrise şi Casa Mila, ridicată în 1907, şi parcul Güell, amenajat între anii 1900 şi 1914.
În 1883 a început construcţia catedralei catolice Sagrada Família din Barcelona, finanţată din fonduri publice, pentru care a lucrat până la moartea sa, pe 10 iunie 1926, în urma unui accident de tramvai.
Sagrada Familia nu este nici în prezent terminată, iar lucrările se fac cu ajutorul donaţiilor din fonduri publice.
În creaţiile sale, Gaudí a fost influenţat de religia romano-catolică.
Multe din clădirile sale reflectă pasiunea pentru natură şi religie, arhitectul dovedind o obsesie a detaliilor.
El a inclus în creaţiile sale o serie de elemente meşteşugăreşti - ceramică, vitralii, fierărie şi tâmplărie.